Συνάντηση Ερντογάν Σολτς Ατζέντα Μεταναστευτικό Eurofighter και Ουκρανία
Η συνάντηση μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και του Όλαφ Σολτς, που θα διεξαχθεί σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, αναμένεται να εστιάσει σε θέματα που αφορούν το μεταναστευτικό, τα Eurofighter και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Γερμανός καγκελάριος έφτασε στην Τουρκία χθες το βράδυ, αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής στο Βερολίνο, όπου συμμετείχε ο πρόεδρος Μπάιντεν.

Η πιθανότητα διεύρυνσης των συμφωνιών ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό είναι ένα από τα ζητήματα που θα εξεταστούν, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Σολτς πριν την αναχώρησή του. Επιπλέον, φαίνεται ότι η Γερμανία είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις για την προμήθεια Eurofighter Typhoon στην Τουρκία, κάτι που έχει προκαλέσει θετική αντίδραση από την τουρκική πλευρά.

Το μεταναστευτικό περιλαμβάνει και προκλήσεις για τη Γερμανία, καθώς οι αιτούντες άσυλο που είναι Τούρκοι πολίτες και κυρίως κουρδικής καταγωγής, αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις, με πολλές αιτήσεις απορριπτέες. Υπάρχουν πληροφορίες ότι οι δύο ηγέτες ενδέχεται να έχουν συμφωνήσει για μια σταδιακή απέλαση αυτών των ατόμων στην Τουρκία, αν και η Άγκυρα έχει διαψεύσει οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία.

Σημαντική πτυχή της συζήτησης θα είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η Τουρκία, μέσω της συμφωνίας για τα σιτηρά, μπορεί να έχει ρόλο στις δυτικές πρωτοβουλίες για τον τερματισμό του πολέμου.

Σχετικά με τα Eurofighter, ο τουρκικός τύπος αναδεικνύει την ανάγκη προμήθειας αυτών των μαχητικών αεροσκαφών, που σχετίζονται με την πολεμική ετοιμότητα της Τουρκίας, ιδίως με τις τρέχουσες γεωπολιτικές προκλήσεις. Παράλληλα, χθες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν συναντήθηκε με πολιτικούς ηγέτες της παραστρατιωτικής ομάδας Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη, εν όψει της παρακολούθησης των εξελίξεων στην περιοχή.

Πηγή: kathimerini.gr