Συνάντηση Μπας και Φιντάν για τις εξελίξεις στη Συρία και την περιφερειακή ασφάλεια

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Μπας, πραγματοποίησε χθες Τρίτη επίσκεψη στην Άγκυρα, όπου είχε συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, και τον υφυπουργό Νουχ Γιλμάζ. Οι δύο πλευρές εστίασαν στις ανησυχίες που έχει η Τουρκία σχετικά με τη Συρία και συζήτησαν για τις στρατηγικές που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν για την αντιμετώπισή τους.

Σύμφωνα με ελληνικές και τουρκικές διπλωματικές πηγές, η Άγκυρα συνεχίζει να ζητά από τις ΗΠΑ να σταματήσουν τη συνεργασία τους με την οργάνωση YPG, την οποία χαρακτηρίζει τρομοκρατική, εξαιτίας των συνδέσεων που έχει με το ΡΚΚ. Ως αποτέλεσμα, η Τουρκία επισημαίνει τους πιθανούς κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια λόγω της συνεχιζόμενης υποστήριξης των ΗΠΑ προς την YPG.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν την κατάσταση της ασφάλειας, της οικονομίας και των ανθρωπιστικών ζητημάτων στη Συρία, υπογραμμίζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις που προκαλεί η αυξανόμενη ένταση στην περιοχή. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεργαστούν προκειμένου να αποτρέψουν την αναβίωση της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος».

Ο Τζον Μπας έκανε μια ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ, όπου αναφέρθηκε σε μια «παραγωγική συζήτηση» με τον Χακάν Φιντάν και τόνισε τη σημασία των αμοιβαίων προσπαθειών για την προώθηση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή και την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Ο Αμερικανός αξιωματούχος είχε φτάσει στην Τουρκία μετά την επίσκεψή του στο Πακιστάν.

Πηγή: kathimerini.gr