Συνάντηση Μπαρνιέ και Ταγιάνι για Ενίσχυση της Συνεργασίας στο Μεταναστευτικό
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ και ο Ιταλός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αντόνιο Ταγιάνι θα συναντηθούν σήμερα στα σύνορα των δύο χωρών με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας τους στην αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού. Οι δύο γειτονικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν κληθεί σε έντονες αντιπαραθέσεις τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως λόγω του ευαίσθητου ζητήματος της μετανάστευσης.

Τώρα, η Γαλλία και η Ιταλία είναι ανάμεσα στις χώρες που ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσει μια πιο αυστηρή στάση απέναντι στο μεταναστευτικό ζήτημα. Οι αξιωματούχοι υπογραμμίζουν πως οι καλές σχέσεις του Μπαρνιέ με τον Ταγιάνι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επίλυση τεσσάρων εντάσεων. «Ήταν Επίτροποι μαζί και στη συνέχεια, ενώ ο Μπαρνιέ ήταν διαπραγματευτής για το Brexit, ο Ταγιάνι προήδρευε του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», δήλωσε Ιταλός αξιωματούχος.

Δύο μέρες πριν από τη συνάντηση, ο Μπαρνιέ επικοινώνησε με τον Ταγιάνι καλώντας τον να στείλουν από κοινού ένα μήνυμα συνεργασίας αναφορικά με το Μεταναστευτικό. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο Μπαρνιέ φέρεται να τόνισε: «Ας συναντηθούμε στα σύνορα για να υποδηλώσουμε τη συνεργασία μας στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης».

Όσον αφορά τη Γαλλία, η κυβέρνηση του Μπαρνιέ, η οποία έχει σχηματιστεί από συντηρητικούς και στηρίζεται από την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση, έχει θέσει ως κορυφαία προτεραιότητα την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Το 2023, μάλιστα, ο Ταγιάνι είχε αναγκαστεί να ακυρώσει επίσημο ταξίδι στη Γαλλία μετά από δηλώσεις του τότε υπουργού Εσωτερικών σχετικά με την Ιταλίδα πρωθυπουργό, Georgia Meloni, που τόνιζαν την αδυναμία της να χειριστεί τα μεταναστευτικά προβλήματα.

Ο Μπαρνιέ έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να συνεργαστεί με άλλες ευρωπαϊκές ηγεσίες για το θέμα της μετανάστευσης, ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους ταυτότητες.

Πηγή: kathimerini.gr