Σύλληψη επτά Παλαιστινίων για σχέδια κατασκοπείας και απόπειρες δολοφονίας Ισραηλινών αξιωματούχων
Η αστυνομία του Ισραήλ ανακοίνωσε την Τρίτη τη σύλληψη επτά Παλαιστινίων, που φέρονται να εμπλέκονται σε κατασκοπεία υπέρ του Ιράν και σε απόπειρες δολοφονίας Ισραηλινών αξιωματούχων και επιστημόνων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ύποπτοι, που κατοικούν στη συνοικία Μπέιτ Σαφάφα της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, ετοίμαζαν επιθέσεις εναντίον ενός διακεκριμένου Ισραηλινού επιστήμονα και του δημάρχου μιας μεγάλης πόλης.

Η Σιν Μπετ, η ισραηλινή υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας, ανακάλυψε ότι οι συλληφθέντες είχαν προγραμματίσει να ανατινάξουν ένα αστυνομικό περιπολικό και να ρίξουν μια χειροβομβίδα σε κατοικία, με αντάλλαγμα χρηματικό ποσό 200.000 σέκελ (περίπου 50.000 ευρώ). Στην έρευνα που διεξήχθη σε σπίτια των ύποπτων, οι αρχές εντόπισαν 50.000 σέκελ (περίπου 12.000 ευρώ) σε μετρητά, πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας αστυνομικού οχήματος και διάφορες πιστωτικές κάρτες.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι υποψίες για τους εν λόγω Παλαιστίνιους προήλθαν από πληροφορίες που συνέλεξαν οι υπηρεσίες ασφαλείας. Ειδικότερα, αξιωματούχοι σημείωσαν ότι οι στόχοι τους περιλάμβαναν αξιωματούχους υψηλού επιπέδου, όπως επιστήμονες και στελέχη υπηρεσιών ασφαλείας. Η συγκεκριμένη υπόθεση είναι η πέμπτη που αποκαλύπτεται τον τελευταίο μήνα, σχετική με απόπειρες δολοφονιών που έχουν αποτραπεί από τις ισραηλινές αρχές.

Η προφυλάκιση των υπόπτων έχει παραταθεί έως τις 24 Οκτωβρίου, ενώ αναμένεται κατηγορητήριο για σοβαρά εγκλήματα ασφαλείας. Σε μια άλλες εξελίξεις, οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν τη διάλυση ενός δικτύου κατασκόπων, αποτελούμενου από επτά Ισραηλινούς, που συγκέντρωναν πληροφορίες για τις ιρανικές μυστικές υπηρεσίες σχετικά με στρατιωτικές βάσεις και άλλες κρίσιμες υποδομές.

Η κατάσταση αυτή έρχεται σε συνέχεια άλλων περιστατικών, όπως η σύλληψη ενός Ισραηλινού πολίτη τον Σεπτέμβριο, ο οποίος φερόταν ως συμμετέχων σε σχέδιο δολοφονίας υπό ιρανική καθοδήγηση. Οι δραστηριότητες κατασκοπείας υπέρ του Ιράν έχουν αυξηθεί δραματικά μετά την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου 2023, όπως επισημαίνουν πηγές από τις ισραηλινές αρχές.

Πηγή: kathimerini.gr