Σύγκρουση στον Λίβανο Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και επιθέσεις της Χεζμπολάχ προκαλούν ανησυχία για ευρύτερο πόλεμο
Δεύτερη ημέρα ισραηλινών αεροπορικών επιθέσεων στον νότιο Λίβανο, με το Ισραήλ να ανακοινώνει πλήγματα εναντίον νέων στόχων της Χεζμπολάχ. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο ισραηλινός στρατός επιτέθηκε σε δεκάδες θέσεις της οργάνωσης, μία ημέρα μετά από επιθέσεις που σύμφωνα με άλλες πηγές είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο περίπου 500 ανθρώπων. Από τη Δευτέρα, ο συνολικός αριθμός των θυμάτων από τις ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο ανήλθε στους 558, εκ των οποίων 50 ήταν παιδιά και 94 γυναίκες, με τους τραυματίες να φτάνουν τους 1.835, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας.

Η Χεζμπολάχ αντέτεινε με επιθέσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο βόρειο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου εργοστασίου εκρηκτικών, χρησιμοποιώντας ρουκέτες Fadi. Επίσης, ανακοίνωσε επιθέσεις στο αεροδρόμιο Megiddo τρεις φορές. Η κατάσταση έχει οδηγήσει σε αυξημένη ανησυχία για την πιθανότητα ευρύτερης σύγκρουσης, με την κλιμάκωση των επιθέσεων να ανησυχεί διεθνείς παρατηρητές.

Η συνεχιζόμενη κρίση υποχρεώνει δεκάδες χιλιάδες κατοίκους των πληγεισών περιοχών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να κατευθυνθούν προς τη Βηρυτό. Αναφορές κάνουν λόγο για ακυρώσεις περισσότερων από 30 διεθνών πτήσεων, περιλαμβανομένων των Qatar Airways και Turkish Airways, στο πλαίσιο των αυξημένων εντάσεων.

Φόβοι για ευρύτερη σύγκρουση εντείνονται, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν, οι οποίες είναι σε αντίθετα στρατόπεδα, πιθανόν να παρασυρθούν στην κατάσταση. Ο στρατός του Ισραήλ έχει προχωρήσει σε μεγάλης κλίμακας επιθέσεις εναντίον της Χεζμπολάχ, με ρίψη περίπου 1.600 βομβών σε περιοχές όπως ο νότιος Λίβανος και η κοιλάδα Μπεκάα.

Σύμφωνα με δηλώσεις υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Ομάδας των Επτά, η Μέση Ανατολή είναι σε κίνδυνο να κλιμακωθεί σε μια ευρύτερη σύγκρουση χωρίς νικητή. Η Χεζμπολάχ φαίνεται να μην επιθυμεί να διευρυνθεί η σύγκρουση, ενώ οι μάχες μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ έχουν κλιμακωθεί από τον περασμένο Οκτώβριο, με τον πόλεμο στη Γάζα.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς ο Λίβανος ήδη δοκιμάζεται από μια σοβαρή οικονομική κρίση. Η κυβέρνηση του Ισραήλ βρίσκεται υπό πίεση να αποκαταστήσει την ασφάλεια στα βόρεια σύνορά της, προκειμένου οι κάτοικοι να επιστρέψουν στις εστίες τους.

Πηγή: kathimerini.gr