Στροφή στην Ευρωπαϊκή Πορεία της Βόρειας Μακεδονίας με Τροποποίηση του Συντάγματος
Η μετάβαση της Βόρειας Μακεδονίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση προϋποθέτει τη συνταγματική τροποποίηση που θα αναγνωρίσει τη βουλγαρική μειονότητα που διαμένει στη χώρα. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αυτές για να μπορέσει η χώρα να αρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. «Εχουμε έναν ξεκάθαρο στόχο… Είμαι βέβαιη ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που υπάρχουν», δήλωσε μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Χρίστιαν Μίτσκοσκι στα Σκόπια.

Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, η Βουλγαρία είχε προηγουμένως εμποδίσει την πρόοδο της Βόρειας Μακεδονίας λόγω ιστορικών διαφωνιών και διαφορών που αφορούν γλωσσικά και εθνοτικά ζητήματα. Ωστόσο, το καλοκαίρι του 2022 υπήρξε συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών για την άρση του «βέτο» της Βουλγαρίας, υπό την προϋπόθεση ότι η Βόρεια Μακεδονία θα προχωρούσε σε συνταγματικές αλλαγές.

Η κυβέρνηση του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ωστόσο, δυσκολεύεται να περάσει τροποποιήσεις στο Σύνταγμα, καθώς απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή. Παρά τις προτάσεις που έχουν γίνει για να υπάρξει μία μεταχρονολογημένη ισχύς των συνταγματικών αλλαγών, η Βουλγαρία και η Ε.Ε. έχουν απορρίψει την ιδέα, επισημαίνοντας ότι η συμμόρφωση με τις συμφωνίες είναι απαραίτητη για τις υποψήφιες χώρες.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή πληθυσμού το 2021, η βουλγαρική μειονότητα στη Βόρεια Μακεδονία ανέρχεται μόλις στο 0,2% του συνολικού πληθυσμού, κάτι που η Σόφια αμφισβητεί, πιστεύοντας ότι το ποσοστό είναι μεγαλύτερο. Επιπλέον, οι συνομιλίες της Ε.Ε. με την Αλβανία είναι πλέον διακεκριμένες από αυτές της Βόρειας Μακεδονίας.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βρίσκεται σε περιοδεία στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, εστιάζοντας στη διαδικασία ευρωπαϊκής τους ολοκλήρωσης και στο Σχέδιο Ανάπτυξης ύψους 6 δισ. ευρώ για την επιτάχυνση της κοινωνικοοικονομικής σύγκλισης και την ενίσχυση της πρόσβασης των τοπικών επιχειρήσεων στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

Πηγή: kathimerini.gr