Στρατηγική Συνεργασία Ρωσίας και Βόρειας Κορέας εν μέσω Αυξανόμενων Εντάσεων στην Κορεατική Χερσόνησο
Σήμερα, το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε ότι η συνθήκη συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας, που υπεγράφη τον Ιούνιο από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, είναι «σαφής» και καλύπτει «στρατηγική συνεργασία» σε όλους τους τομείς. Ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η διατύπωση της συνθήκης δεν χρειάζεται καμία αποσαφήνιση, επισημαίνοντας την ομολογουμένως ξεκάθαρη φύση της.

Η Βόρεια Κορέα έχει αυξήσει τις στρατιωτικές της ενέργειες, με τον στρατό της να ανατινάζει τμήματα των διαδρόμων που χρησιμοποιούνταν για διασυνοριακές ανταλλαγές με τη Νότια Κορέα. Η Σεούλ αντέτεινε με προειδοποιητικά πυρά, προσθέτοντας άλλη μία ένταση στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο κορεατικών χωρών. Παράλληλα, οι δυτικές χώρες κατηγορούν την Πιονγκγιάνγκ για παροχή οπλικών συστημάτων στον ρωσικό στρατό.

Η στρατηγική συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας έχει ενταθεί από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, σφυρηλατώντας μια συμμαχία αντίστασης κατά των δυτικών συμφερόντων. Η συνθήκη αυτή περιλαμβάνει στο άρθρο 4 την πρόβλεψη «άμεσης στρατιωτικής συνδρομής» σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης, όπως τόνισε ο Πεσκόφ.

Ωστόσο, η συνθήκη δεν διευκρινίζει αν η Βόρεια Κορέα θα καλύπτεται από τη ρωσική πυραυλική ομπρέλα. Αντίθετα, αναφορές σχετικά με την αναθεώρηση του ρωσικού δόγματος που αφορά τη χρήση της ατομικής βόμβας παρέλειψαν να συμπεριλάβουν τη Βόρεια Κορέα, σε αντίθεση με τη Λευκορωσία. Επίσης, ο Πεσκόφ ανέφερε ότι η Μόσχα θα ανακοίνωσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με μια προγραμματισμένη συνθήκη με το Ιράν μόλις αυτή ολοκληρωθεί.

Πηγή: kathimerini.gr