Στρατηγικές αντεπίθεσης του Ισραήλ απέναντι στο Ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα
Πριν από δύο χρόνια, αρκετά ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη είχαν πραγματοποιήσει ασκήσεις πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα, προσομοιώνοντας επιθέσεις κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν. Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις προώθησαν αυτή την προσομοίωση ως άσκηση πτήσεων μεγάλου βεληνεκούς και εναέριου ανεφοδιασμού. Όμως, η πραγματική πρόθεση της άσκησης ήταν να στείλει μήνυμα και στην κυβέρνηση Μπάιντεν, σημειώνουν οι New York Times. Το Ισραήλ προετοιμάζεται για στρατηγικές αντεπίθεσης, παρόλο που οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου είναι σκεπτικοί σχετικά με την ικανότητα του Ισραήλ να προκαλέσει σημαντική ζημιά στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει προειδοποιήσει το Ισραήλ να αποφύγει επιθέσεις σε πυρηνικές ή ενεργειακές εγκαταστάσεις, επισημαίνοντας ότι οι επιπτώσεις πρέπει να είναι αναλογικές σε σχέση με τις ιρανικές επιθέσεις. Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Οστιν επικεντρώθηκε στη σημασία της αποφυγής κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην περιοχή. Εκτενείς συζητήσεις εκτυλίσσονται και για τις πιθανές συνέπειες του Ισραήλ σε περίπτωση αντεπίθεσης στο Ιράν.

Μέχρι στιγμής, οι κινήσεις του Ισραήλ μετατοπίστηκαν προς τη Χεζμπολάχ και τις ενέργειές της στον τομέα της άμυνας. Μόλις ο Ναφτάλι Μπένετ ανέλαβε την πρωθυπουργία, εξέτασε την ανάγκη νέων στρατηγικών σχετικά με την εποχή του Ιράν, καθώς η ικανότητα των Ισραηλινών να εκτελέσουν επιθέσεις έχει περιοριστεί. Η στρατηγική του Ισραήλ εστίασε το τελευταίο διάστημα στην ενίσχυση των προσπαθειών κατά της Χεζμπολάχ, ακόμα και αν η επίθεση κατά των βαλλιστικών εγκαταστάσεων του Ιράν παραμένει ζήτημα προτεραιότητας.

Πολλοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι μια επίθεση ενάντια στο Ιράν, αν πραγματοποιηθεί, ενδέχεται να επικεντρωθεί σε στρατιωτικούς στόχους και εγκαταστάσεις υπηρεσιών πληροφοριών, αντί για πυρηνικές υποδομές. Αυτό δημιουργεί ανησυχία σχετικά με μια ενδεχόμενη κλιμάκωση της σύγκρουσης, καθώς η Μέση Ανατολή παραμένει μια περιοχή με υψηλή πολιτική αστάθεια.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι πρώην και νυν αξιωματούχοι των ΗΠΑ τονίζουν ότι η στρατηγική των επιθέσεων μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις, με τον κίνδυνο των «λανθασμένων υπολογισμών» να γίνεται ολοένα και πιο διακριτός. Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις με προσοχή, καθώς ο αντίκτυπος οποιασδήποτε στρατιωτικής επιχείρησης θα μπορούσε να είναι ευρύς και μη αναστρέψιμος.

Πηγή: kathimerini.gr