Σημαντική Σύνοδος Κορυφής των BRICS στο Καζάν με Συμμετοχή Διεθνών Ηγετών
Σύνολο 24 ξένοι ηγέτες, μαζί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, θα συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής των BRICS που θα πραγματοποιηθεί στο Καζάν της Ρωσίας από 22 έως 24 Οκτωβρίου. Οι προσκλήσεις έχουν αποσταλεί σε 38 χώρες, εκ των οποίων 32 έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους, με 24 ηγέτες να είναι παρόντες. Όσον αφορά τους BRICS, όλοι οι ηγέτες θα συμμετάσχουν εκτός από τη Σαουδική Αραβία, η οποία θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας.

Ο Ρώσος αξιωματούχος Γιούρι Ουσακόφ αναφέρει ότι η σύνοδος μπορεί να αποτελέσει το πιο σημαντικό διπλωματικό γεγονός που έχει διοργανωθεί στη Ρωσία, ειδικά σε μια περίοδο όπου οι διεθνείς σχέσεις της χώρας είναι τεταμένες λόγω της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία. Ο Γκουτέρες θα επισκεφθεί τη Ρωσία για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2022, την εποχή που ξεκινά η στρατιωτική σύγκρουση. Μεταξύ των αναμενόμενων ηγετών είναι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ουσακόφ σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνόδου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα συναντηθεί με περίπου 20 ξένους ομολόγους του, ενώ υπάρχει ιδιαίτερη αναφορά στην πρόεδρο της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας, Ντίλμα Ρούσεφ από τη Βραζιλία. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία του μπλοκ των BRICS, που εκπροσωπεί το 45% του παγκόσμιου πληθυσμού και σχεδόν το 40% της παραγωγής πετρελαίου, τονίζοντας την προσπάθεια τους να δημιουργήσουν μια πιο δίκαιη παγκόσμια τάξη.

Η προσέγγιση των BRICS χαρακτηρίζεται από μια “πολυπολική” οπτική που επιδιώκει να αντισταθμίσει την κυριαρχία της Δύσης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Πηγή: kathimerini.gr