Σημαντική Συμφωνία για την Κατασκευή Ηλιακών Σταθμών στην Σερβία
Η κυβέρνηση της Σερβίας υπέγραψε συνεργασία με εκπροσώπους της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού (Elektroprivreda Srbije – EPS) και της κοινοπραξίας που αποτελείται από τις εταιρείες Hyundai Engineering από τη Νότια Κορέα και UGT Renewables από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η συμφωνία αφορά τη δημιουργία ηλιακών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε έξι τοποθεσίες στη νοτιοανατολική Σερβία, με συνολική τοποθέτηση έξι εκατομμυρίων ηλιακών πάνελ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hyundai, Χιόν Σονγκ Κονγκ, επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη. Στην υπογραφή της σύμβασης, ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τόνισε ότι οι νέοι σταθμοί αναμένεται να παραγάγουν ετησίως την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που σήμερα η χώρα αναγκάζεται να εισάγει.

Ο Βούτσιτς αναμένει ότι η υλοποίηση του έργου θα μπορούσε να ξεκινήσει στα τέλη Δεκεμβρίου. Η Σερβία, ως υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ, έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε μέτρα απολιγνιτοποίησης. Από το 2020, η χώρα σκοπεύει να απαλλαγεί πλήρως από τη χρήση λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2050. Στη σημερινή κατάσταση, σχεδόν το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από θερμοηλεκτρικούς σταθμούς που χρησιμοποιούν λιγνίτη, ενώ μόνο το 4% προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές όπως ο ήλιος και ο άνεμος.

Πηγή: kathimerini.gr