Σεισμική Δόνηση 5,9 Ρίχτερ Προκαλεί Καταρρεύσεις Κτιρίων στην Τουρκία
Μία σεισμική δόνηση 5,9 βαθμών που σημειώθηκε στην περιοχή Κάλε της επαρχίας Μαλάτια, στην ανατολική Τουρκία, προκάλεσε τρεις καταρρεύσεις κτιρίων. Η δόνηση εκδηλώθηκε στις 10:46, με το εστιακό βάθος να εντοπίζεται στα 10,07 χιλιόμετρα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD) της Τουρκίας. Το φαινόμενο έγινε αισθητό και σε γειτονικές περιοχές, όπως οι επαρχίες Έλαζιγ, Ντιγιαρμπακίρ, Καχραμάνμαράς, Ερζιντζάν, Τούντζελι και Αντίγιαμάν, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια ενημέρωσε μέσω των social media ότι οι ομάδες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων διεξάγουν επιτόπιες έρευνες στην περιοχή. Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί 374 κλήσεις στον τηλεφωνικό αριθμό 112, εκ των οποίων οι 12 αφορούν αίτημα βοήθειας. Η AFAD ανέφερε επίσης ότι τα κτίρια που υπέστησαν καταρρεύσεις είναι στην πραγματικότητα τέσσερα, ενώ δεν έχει αναφερθεί απώλεια ζωών.

Παράλληλα, ο καθηγητής σεισμολογίας Νατζί Γκιορούρ ανέφερε ότι ο σεισμός πιθανόν να είναι αποτέλεσμα της μεταφοράς ενέργειας από τους σοβαρούς σεισμούς που έπληξαν την περιοχή στις 6 Φεβρουαρίου 2023, όταν δύο ισχυροί σεισμοί 7,7 και 7,6 βαθμών ισοπέδωσαν 13 επαρχίες. Αυτοί οι σεισμοί θεωρούνται οι χειρότεροι που έχει βιώσει η Τουρκία τον τελευταίο αιώνα.

Η AFAD προσπαθεί να εκτιμήσει την έκταση των ζημιών από την τρέχουσα δόνηση και συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση στην περιοχή.

Πηγή: kathimerini.gr