Σχέδια Επιθέσεων της Χαμάς και Ιρανική Συμμετοχή σε Έγγραφα Διοίκησης
Η αμερικανική Washington Post αποκαλύπτει ότι ηλεκτρονικά αρχεία και έγγραφα που βρέθηκαν σε στρατηγικά κέντρα της Χαμάς περιγράφουν σχέδια για επιθέσεις στο Ισραήλ. Αν και πολλά από αυτά τα σχέδια ήταν πρόχειρα και ανέφικτα, ορισμένα προτάσσουν συνδυασμένες επιθέσεις από ενόπλους διάφορων οργανώσεων από διαφορετικές κατευθύνσεις.

Οι αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν αποκάλυψαν συμμετοχή του Ιράν στη σχεδίαση της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, αν και η Τεχεράνη το διέψευσε άμεσα. Σε πρακτικά συνεδριάσεων της ηγεσίας της Χαμάς, οι New York Times δημοσίευσαν αποσπάσματα που φωτίζουν αυτή τη συμμετοχή.

Τα σχέδια περιλαμβάνουν μια εκτενή βάση δεδομένων με πάνω από 17.000 φωτογραφίες, συμπεριλαμβανομένων δορυφορικών εικόνων και φωτογραφιών ισραηλινών πόλεων και στρατιωτικών εγκαταστάσεων, οι οποίες έχουν αποκτηθεί μέσω μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Τα έγγραφα περιγράφουν τρεις πιθανές φορείς επίθεσης και προτείνουν τακτικές που θα μπορούσαν να αιφνιδιάσουν τους Ισραηλινούς αξιωματούχους ασφαλείας.

Μερικά από τα πιο φιλόδοξα σχέδια περιλαμβάνουν την καταστροφή σημαντικών κτηρίων, όπως ο Πύργος Moshe Aviv στο Τελ Αβίβ, που θα μπορούσε να πλήξει στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Ένας άλλος στόχος ήταν το σιδηροδρομικό σύστημα του Ισραήλ, το οποίο θεωρήθηκε ευάλωτο σε επιθέσεις με βόμβες.

Παράλληλα, συζητούνταν σχέδια για τροποποίηση οχημάτων ώστε να μπορούν να κινούνται στα ράγες και η μετατροπή αλιευτικών σκαφών σε επιθετικά σκάφη ικανά να μεταφέρουν ενόπλους και εκρηκτικά. Ένα από τα πιο ιδιαίτερα σχέδια περιλάμβανε τη χρήση ιππήλατων άρματα, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά ένοπλων και όπλων, αποτελώντας μια πιο διακριτική επιλογή από τα παραδοσιακά οχήματα.

Πηγή: kathimerini.gr