Ρωσία Αντιδρά σε Πρόταση Ζελένσκι για Ειρηνικές Διαπραγματεύσεις
Η Ρωσία αντέτεινε ότι η στρατηγική του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που αποσκοπεί στο να τονώσει τις πιέσεις για συνθηκολόγηση με τη Μόσχα, είναι «μοιραίο λάθος» που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επεσήμανε ότι η Ρωσία θεωρεί τη θέση αυτή «βαθιά παρανόηση» και προειδοποίησε για τις συνέπειες που θα προκαλέσει για το καθεστώς του Κιέβου.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας δεν μπορεί να επιλυθεί αποκλειστικά μέσω διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας την ανάγκη για να εξαναγκαστεί η Μόσχα σε ειρηνική συμφωνία. Ο Πεσκόφ τόνισε ότι η Ρωσία επιθυμεί ειρήνη, αλλά αυτή δεν μπορεί να επιβληθεί.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε τον Ιούνιο ότι η Ρωσία θα σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις μόνο εάν το Κίεβο εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες του για ένταξη στο ΝΑΤΟ και παραδώσει τις τέσσερις περιοχές που διεκδικεί η Μόσχα — αιτήματα που το Κίεβο έχει απορρίψει. Η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι είναι κρίσιμο να εμποδίσουν τον Πούτιν να κερδίσει στον πόλεμο, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι μια τέτοια ήττα θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή και για άλλες χώρες στην περιοχή.

«Είναι αδύνατο να εξαναγκάσει κανείς τη Ρωσία να συνάψει ειρήνη», ανέφερε ο Πεσκόφ, υπογραμμίζοντας ότι για τη Ρωσία η ειρήνη προϋποθέτει τη διασφάλιση των θεμελίων της ασφάλειάς της. Ο Πούτιν έχει χαρακτηρίσει τη σύγκρουση «υπαρξιακό αγώνα για τη Ρωσία», επιμένοντας ότι δεν επιθυμεί να επεκτείνει την πολεμική δράση σε άλλες χώρες.

Πηγή: kathimerini.gr