Ουκρανικός Στρατός Σταματά Ρωσική Αντεπίθεση στο Κουρσκ

Η ουκρανική εισβολή στην περιοχή του Κουρσκ, που αιφνιδίασε τον ρωσικό στρατό τον Αύγουστο, είναι η πρώτη στρατιωτική επιχείρηση ξένου στρατού στη Ρωσία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ακολουθώντας δύο χρόνια και πλέον πολέμου. Αυτή η ενέργεια συνιστά σημαντική ήττα για τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Από την άλλη πλευρά, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι έχει καταφέρει να σταματήσει τη ρωσική αντεπίθεση στις κατεχόμενες περιοχές του Κουρσκ, διευκρινίζοντας ότι «πολλές χιλιάδες» Ρώσοι πολίτες παραμένουν σε αυτά τα εδάφη.

Κατά τη διάρκεια μιας αντεπίθεσης που εξαπέλυσε η Ρωσία, είχε δηλωθεί ότι προχώρησαν σε κάποιες δευτερεύουσες επιτυχίες. Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο εκπρόσωπος της περιφερειακής ουκρανικής διοίκησης, Ολέξιι Ντμιτρασκίφσκι, η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί και τα πάντα είναι υπό έλεγχο. «Οι Ρώσοι εισήλθαν σε μια κοινότητα και άρχισαν μάχη σε μια άλλη, αλλά αυτό είναι όλο», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με αναφορές, η ρωσική αντεπίθεση δεν έχει αποτύχει πλήρως, καθώς η Μόσχα δήλωσε ότι συνεχίζει να εξαπολύει επιθέσεις για την ανακατάληψη των εδαφών που έχει χάσει. «Είναι πολύ νωρίς να πούμε ότι απέτυχαν εντελώς», αναφέρθηκε από έναν ανώνυμο Ουκρανό αξιωματούχο.

Ο Ντμιτρασκίφσκι πρόσθεσε ότι «πολλές χιλιάδες» Ρώσοι πολίτες βρίσκονται σε περιοχές που ελέγχονται από τους Ουκρανούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ηλικιωμένοι, μερικοί από τους οποίους είναι παιδιά. Μάλιστα, ανέφερε ότι μια γυναίκα γέννησε έναν υγιή αγοράκι.

Επιπλέον, ο Ντμιτρασκίφσκι κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι πραγματοποιεί αεροπορικά πλήγματα κατά του ρωσικού εδάφους στις περιοχές που ελέγχονται από τους Ουκρανούς, με τουλάχιστον 23 άμαχους να έχουν σκοτωθεί από τα τέλη Αυγούστου λόγω αυτών των επιθέσεων.

Ο εκπρόσωπος διέψευσε ισχυρισμούς ότι οι Ουκρανοί κακομεταχειρίζονται τους αμάχους, αναφέροντας ότι η ανθρωπιστική βοήθεια παρέχεται κανονικά, αν και τα καταστήματα και φαρμακεία παραμένουν κλειστά.

Σύμφωνα με νέα ανακοίνωση, ο ρωσικός στρατός υποστηρίζει ότι συνεχίζει την επιχείρηση σε ορισμένες ζώνες της περιοχής του Κουρσκ και αντιτίθεται στις ουκρανικές επιθέσεις σε άλλες περιοχές.

Ουκρανικές δυνάμεις, νωρίτερα, ανακοίνωσαν ότι κατέστρεψαν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη μια αποθήκη βαλλιστικών πυραύλων και όπλων στην περιοχή του Τβερ, περίπου 400 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μόσχας. Βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απεικονίζουν εκρήξεις και καπνούς, αλλά το AFP δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητά τους. Οι ρωσικές αρχές επιβεβαίωσαν την εκδήλωση πυρκαγιάς, χωρίς να αναφέρουν συγκεκριμένα στόχους.

Ο κυβερνήτης της περιοχής του Τβερ, Ιγκόρ Ρουντένια, διέταξε «μερική εκκένωση» αλλά άφησε τους κατοίκους να επιστρέψουν λίγες ώρες αργότερα. Το υπουργείο Υγείας της Ρωσίας ανέφερε ότι 13 άτομα νοσηλεύονται από αυτήν την επίθεση, αλλά η κατάσταση τους δεν είναι σοβαρή.

Πηγή: kathimerini.gr