ΟΗΕ Υιοθετεί Ψήφισμα Κατά Ισραηλινής Παρουσίας σε Παλαιστινιακά Εδάφη

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ένα ψήφισμα που καλεί το Ισραήλ να τερματίσει την «παράνομη παρουσία του στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη» εντός 12 μηνών. Αυτό το ψήφισμα, το οποίο είναι το πρώτο που έχει συνταχθεί επίσημα από την Παλαιστινιακή Αρχή, εγκρίθηκε με 124 ψήφους υπέρ και 43 αποχές. Η απόφαση αυτή δεν έγινε αποδεκτή από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και 12 ακόμη χώρες.

Μία από τις σημαντικές επισημάνσεις του ψηφίσματος είναι η διεθνής απομόνωση του Ισραήλ, που έχει κατακριθεί για τους σχεδόν 42.000 θανάτους αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Χαμάς. Το ψήφισμα επίσης «καλωσορίζει» την πρόταση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης εις βάρος του Ισραηλινού πρωθυπουργού και του υπουργού Αμυνας για εγκλήματα πολέμου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το ψήφισμα έχει μόνο συμβουλευτική δύναμη και δεν είναι δεσμευτικό, αλλά καλεί για ταχεία έκδοση των ενταλμάτων. Επιπλέον, ζητά από τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να σταματήσουν την εξαγωγή προϊόντων που παράγονται στους οικισμούς Ισραηλινών εποίκων και να αναστείλουν τη μεταφορά όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού προς το Ισραήλ, υποδεικνύοντας ότι αυτά τα όπλα μπορεί να χρησιμοποιούνται στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Η αντίδραση των ΗΠΑ και του Ισραήλ ήταν έντονη. Η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, κάλεσε τις χώρες να καταψηφίσουν το ψήφισμα, ενώ ο πρέσβης του Ισραήλ, Ντάνι Ντάνον, χαρακτήρισε την απόφαση «διπλωματική τρομοκρατία» και καταδίκασε τον ΟΗΕ για την απουσία καταδίκης της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ. Από την πλευρά του, ο πρέσβης της Παλαιστινιακής Αρχής, Ριγιάντ Μανσούρ, τόνισε ότι «κάθε χώρα έχει μία ψήφο και ο κόσμος μας παρακολουθεί».

Το ψήφισμα έρχεται λίγες ημέρες πριν από την Ετήσια Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου οι ηγέτες των κρατών-μελών θα συμμετάσχουν. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, θα κάνει ομιλία στις 26 Σεπτεμβρίου, μαζί με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς.

Πηγή: kathimerini.gr