Οι προετοιμασίες του Ισραήλ για στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράν σύμφωνα με διαρροή εγγράφων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών
Ο λογαριασμός του Telegram που συνδέεται με το Ιράν έχει δημοσιοποιήσει δύο έγγραφα που προέρχονται από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και περιγράφουν τις στρατηγικές προετοιμασίες του Ισραήλ για πιθανό χτύπημα στο Ιράν. Αυτά τα έγγραφα είναι προϊόν ειδικού τμήματος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, το οποίο αναλύει δεδομένα από αμερικανικούς κατασκοπευτικούς δορυφόρους.

Το πρώτο έγγραφο έχει τίτλο «Ισραήλ: Η Πολεμική Αεροπορία συνεχίζει τις προετοιμασίες για πλήγμα στο Ιράν» και αναφέρεται σε πρόσφατες στρατιωτικές ασκήσεις που φαίνεται πως λειτουργούν ως δοκιμές για ένα πιθανό επιθετικό χτύπημα. Το δεύτερο έγγραφο αποσαφηνίζει τις προσαρμογές που κάνει το Ισραήλ στην τοποθέτηση των πυραύλων και των οπλικών συστημάτων του, σε περίπτωση αντεπίθεσης από το Ιράν.

Αξιωματούχοι έδειξαν να είναι διχασμένοι σχετικά με τη σημασία των διαρρέοντων πληροφοριών, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν δορυφορικές εικόνες. Παράλληλα, έχουν παραδεχθεί ότι τα έγγραφα είναι αυθεντικά, αλλά η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Άμυνας και το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών αρνήθηκαν να προχωρήσουν σε δημόσιες δηλώσεις.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν κλήθηκε να σχολιάσει την κατάσταση κατά την επίσκεψή του στη Γερμανία, επιβεβαιώνοντας ότι γνωρίζει πότε το Ισραήλ σχεδιάζει να χτυπήσει και ποιους στόχους προτίθεται να πλήξει. Όμως, αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει μια κάποια συμφωνία ανάμεσα σε αυτόν και τον πρωθυπουργό Νετανιάχου για τους στόχους που θα επιλεγούν. Προγενέστερα, ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε προτρέψει το Ισραήλ να αποφύγει τα πλήγματα σε πυρηνικές και ενεργειακές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Πηγή: kathimerini.gr