Οι Εξελίξεις στην Αεράμυνα του Ισραήλ και οι Νέες Απειλές από τη Χεζμπολάχ
Η Χεζμπολάχ αναδεικνύει τα αδύνατα σημεία της ισραηλινής αεράμυνας, αυξάνοντας τις επιθέσεις της με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους. Μετά την πρόσφατη επιτυχία της στην εκπαιδευτική βάση της επίλεκτης ταξιαρχίας «Γκολανί», η σιιτική οργάνωση προχώρησε σε νέο πλήγμα στην κατοικία του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ενώ στην περίπτωση της επίθεσης στα «Γκολανί» υπήρξαν θύματα, η επίθεση στην κατοικία του Νετανιάχου δεν είχε θανάτους ή τραυματισμούς, αλλά εντούτοις σημείωσε επιτυχία για τη Χεζμπολάχ.

Οι ισραηλινές αρχές είναι σε κατάσταση συναγερμού εξαιτίας αυτής της νέας πρόκλησης, ανησυχώντας ιδιαίτερα για τις ικανότητες των ιρανικής κατασκευής drones που η Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί. Οι πληροφορίες δείχνουν ότι η μονάδα 127 είναι υπεύθυνη για τις επιθέσεις με drones της Χεζμπολάχ, με τα μέλη της να έχουν εκπαιδευτεί στο Ιράν από μαχητές της Δύναμης Κούντς και να έχουν αποκτήσει εμπειρία από τις επιχειρήσεις στη Συρία.

Τα drones που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ είναι δύσκολα στην καταρρίψη τους, καθώς πετούν χαμηλά και σε χαμηλές ταχύτητες, γεγονός που καθιστά την ανίχνευσή τους προκλητική. Στην επίθεση κατά της βάσης των «Γκολανί», το drone κατάφερε να πετάξει ανενόχλητο για 30 λεπτά και να αποφύγει τα ισραηλινά ραντάρ. Στην επίθεση στην κατοικία του Νετανιάχου, τρία drones εκτοξεύθηκαν, με δύο να καταρρίπτονται αλλά ένα να διαφεύγει ακόμη και από το έλικόπτερο Apache.

Η Χεζμπολάχ φαίνεται να έχει εξελίξει τις τακτικές της, realizando συνδυασμένες επιθέσεις με drones και ρουκέτες για να προκαλέσει κορεσμό στην ισραηλινή αεράμυνα. Για να αντιμετωπίσουν αυτή την απειλή, οι ισραηλινές αρχές κινούνται σε δυο κατευθύνσεις: ενεργοποιούν την εγχώρια αμυντική βιομηχανία για την ανάπτυξη νέων συστημάτων αεράμυνας και εστιάζουν σε επιχειρήσεις κατά των γραμμών ανεφοδιασμού της Χεζμπολάχ στην περιοχή των συνόρων Λιβάνου-Συρίας.

Μέχρι να αναπτυχθούν νέα συστήματα, οι ισραηλινές δυνάμεις αναγκάζονται να βασίζονται κυρίως στο ναυτικό και τα επιθετικά ελικόπτερα για την κατάρριψη των drones, δεδομένου ότι πολλά από αυτά ξεφεύγουν από τις δυνατότητες του Iron Dome. Πρόσφατα, ισραηλινά μαχητικά έπληξαν αποθήκες όπλων στη Συρία, με στόχο την καταστροφή του αποθέματος και των εγκαταστάσεων εκτόξευσης των drones της Χεζμπολάχ.

Πηγή: kathimerini.gr