Οι ανησυχίες της Νότιας Κορέας για την πιθανή εμπλοκή της Βόρειας Κορέας στην Ουκρανία
Ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι είναι «πολύ πιθανό» η Βόρεια Κορέα να στείλει στρατεύματα για να υποστηρίξει τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία. Ο ίδιος ανέφερε ότι υπάρχουν αξ credible αναφορές για τους έξι Βορειοκορεάτες αξιωματικούς που σκοτώθηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου στο Ντονέτσκ (ανατολική Ουκρανία) ύστερα από ουκρανική πυραυλική επίθεση.

Η προσέγγιση μεταξύ Μόσχας και Πιονγιάνγκ, ωστόσο, προκαλεί ανησυχία στο Πεκίνο, καθώς η επιρροή της Κίνας πάνω στη Βόρεια Κορέα έχει περιοριστεί. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχε περιγράψει πρόσφατα τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ως «τον πιο στενό σύντροφό του», ενώ οι δύο χώρες υπέγραψαν μια συμφωνία αμυντικής συνεργασίας τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες των δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών, πολλά από τα πυρομαχικά που χρησιμοποιεί η Ρωσία στο μέτωπο της Ουκρανίας προέρχονται από τη Βόρεια Κορέα. Ωστόσο, ιστορικά, ο στρατός της Βόρειας Κορέας δεν έχει συμμετάσχει σε στρατιωτικές αποστολές εκτός των συνόρων του.

Σε περίπτωση που οι Βορειοκορεάτες στρατιώτες μεταβούν στην Ουκρανία για να ενισχύσουν τις ρωσικές δυνάμεις, η Ρωσία θα μπορούσε να προσφέρει στήριξη στην Πιονγιάνγκ σε συγκεκριμένα πρότζεκτ, όπως η απόκτηση πυρηνικών υποβρυχίων, καθώς και να ενισχύσει τη στρατηγική της απέναντι στη Σεούλ.

Πηγή: kathimerini.gr