Ο Σκριπάλ κατηγορεί τον Πούτιν για τη δηλητηρίαση του σύμφωνα με νέα κατάθεση
Ο Σεργκέι Σκριπάλ, πρώην διπλός πράκτορας της Ρωσίας, κατέθεσε ότι πιστεύει πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την επίθεση με τον νευροπαραλυτικό παράγοντα Νοβιτσόκ τον Μάρτιο του 2018 στη Βρετανία. Τη δήλωση του έκανε κατά την ακροαματική διαδικασία για τον θάνατο μιας γυναίκας που δηλητηριάστηκε από το ίδιο παρασκεύασμα. Στην εκδίκαση των γεγονότων, ο Σκριπάλ ανέφερε ότι ο ίδιος δεν είχε καμία προειδοποίηση για τον κίνδυνο της ζωής του εκείνη την περίοδο.

Ο Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια είχαν βρεθεί αναίσθητοι σε παγκάκι στην πόλη Σάλσμπερι, αφού είχαν έρθει σε επαφή με τον Νοβιτσόκ, ο οποίος είχε εφαρμοστεί στο χερούλι της μπροστινής πόρτας τους. Η υπόθεση αυτή σχετίζεται με τον θάνατο της 44χρονης Ντον Στάρτζες, η οποία υπέκυψε λόγω έκθεσης στο δηλητήριο. Το μπουκάλι αρώματος που βρέθηκε από τον σύντροφό της, σύμφωνα με την αστυνομία, ήταν πιθανόν εργαλείο για τη λαθραία εισαγωγή του Νοβιτσόκ στη Βρετανία.

Στην ακροαματική διαδικασία παρουσιάστηκε ότι το μπουκάλι περιείχε ικανή ποσότητα του δηλητηρίου για να προκαλέσει ανθρωποκτονίες σε μαζική κλίμακα, γεγονός που προκάλεσε έντονη ανησυχία. Ο δικηγόρος Αντριου Ο’Κόνορ τόνισε ότι οι υπεύθυνοι ενήργησαν με απερίσκεπτο τρόπο αφήνοντας το δηλητήριο να κυκλοφορεί.

Επιπλέον, ο Σκριπάλ δήλωσε ότι έχει πληροφορίες σχετικά με το ενδιαφέρον του Πούτιν για το δηλητήριο, λέγοντας πως το θεωρεί πιθανό ότι ο Ρώσος πρόεδρος είναι προσωπικά εμπλεκόμενος σε τέτοιες υποθέσεις. Η Ρωσία, από την πλευρά της, έχει κατηγορηματικά απορρίψει τις κατηγορίες περί συμμετοχής στην επιχείρηση και αρνείται κάθε εμπλοκή.

Η βρετανική αστυνομία έχει απαγγείλει κατηγορίες σε τρεις Ρώσους αξιωματούχους της Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας (GRU) για την επίθεση, χωρίς να έχει ασκηθεί μέχρι στιγμής δίωξη για την περίπτωση της Στάρτζες. Αυτό το γεγονός προκάλεσε διπλωματική κρίση μεταξύ Βρετανίας και Ρωσίας, με απελάσεις διπλωματικών εκπροσώπων, θυμίζοντας εποχές Ψυχρού Πολέμου.

Πηγή: kathimerini.gr