Ο Ιταλός Υπουργός Δικαιοσύνης Αμυντικός για τη Μεταναστευτική Πολιτική και τις Δικαστικές Αρχές
Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ιταλίας, Κάλο Νόρντιο, μίλησε σε συνέδριο στο Παλέρμο της Σικελίας και αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου της Ρώμης, που σχετίζεται με την επιστροφή δώδεκα μεταναστών από κλειστά κέντρα παραμονής στην Αλβανία. Ιδιαίτερα, τόνισε πως η πολιτική θα πρέπει να παρέμβει όταν οι δικαστές υπερβαίνουν τις αρμοδιότητές τους: «Όταν οι δικαστικοί ξεπερνούν τα όρια των δικαιοδοσιών τους και θεωρούν ότι έχουν αρμοδιότητες που δεν μπορούν να διαθέτουν, όπως το να χαρακτηρίζουν ασφαλή μια χώρα, πρέπει να παρέμβει η πολιτική, η οποία εκφράζει τη λαϊκή βούληση. Αν ο λαός δεν συμφωνεί με τα όσα κάνουμε, πάμε σπίτι μας».

Η Ιταλία έχει κατασκευάσει δύο κέντρα υποδοχής στην Αλβανία, σε μια προσπάθεια να εκτρέψει τους μετανάστες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η κίνηση στοχεύει στην αποτροπή των παράτυπων αφίξεων στην Ιταλία, αλλά έχει δεχθεί σφοδρή κριτική από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες τονίζουν ότι περιορίζει τα δικαιώματα των μεταναστών. Η αυξανόμενη πίεση για το μεταναστευτικό ζήτημα έχει οδηγήσει αρκετές χώρες της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Πολωνίας, να προτείνουν ή να υιοθετήσουν αυστηρότερες πολιτικές.

Ο Νόρντιο πρόσθεσε ότι «οι συγκεκριμένες αποφάσεις κινδυνεύουν να προκαλέσουν διπλωματικά επεισόδια, διότι το να χαρακτηρίζει, κανείς, μη ασφαλή μια φίλη χώρα σαν το Μαρόκο, μπορεί να προκαλέσει και προβλήματα». Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι η χώρα της είναι πρότυπο για την υπόλοιπη Ευρώπη με το αλβανικό σχέδιο. Σημειώνεται ότι υπήρξε μια μικρή διαδήλωση στο λιμάνι την Τετάρτη.

Πηγή: kathimerini.gr