Νέες Εκρήξεις στον Λίβανο Δημιουργούν Κίνδυνο Κλιμάκωσης Της Σύγκρουσης Με Το Ισραήλ

Νέος γύρος εκρήξεων σε συσκευές του επικοινωνιακού εξοπλισμού της Χεζμπολάχ στην Λίβανο είχε χθες, Τετάρτη, σοβαρές συνέπειες, καθώς 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 450 τραυματίστηκαν, προσθέτοντας ακόμα περισσότερη ανησυχία για τον κίνδυνο πολεμικής σύρραξης με το Ισραήλ. Σήμερα αναμένεται ομιλία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

Ο Νασράλα, ο οποίος δεν έχει τραυματιστεί από τις εκρήξεις, αναμένεται να αναφερθεί στο περιστατικό στις 17.00, καθώς η Χεζμπολάχ κατηγορεί τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες για την επίθεση, η οποία αποδείχθηκε θανατηφόρα για πολλά στελέχη της.

Κατά τη διάρκεια χθεσινής νύχτας, το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανέφερε ότι οι εκρήξεις, οι οποίες προήλθαν από γουόκι-τόκι, είχαν σοβαρές συνέπειες, σκοτώνοντας 20 και τραυματίζοντας περίπου 450 ανθρώπους.

Χωρίς να αναφερθεί σε αυτές τις εκρήξεις, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε ότι το «κέντρο βάρους» του πολέμου μετακινείται «προς τον Βορρά», όπου οι φονικές ανταλλαγές πυρών με τη Χεζμπολάχ είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο.

Το βράδυ της Τετάρτης, οι ταυτόχρονες εκρήξεις σε νότια προάστια της Βηρυτού προκάλεσαν πανικό κατά τη διάρκεια κηδειών τεσσάρων μελών της Χεζμπολάχ, τα οποία είχαν χάσει τη ζωή τους από προηγούμενες εκρήξεις. Η νέα αυτή σειρά εκρήξεων δημιούργησε έντονη αναστάτωση στους συμμετέχοντες στις κηδείες, με πολλούς να αναζητούν κάλυψη.

Η κατάσταση στον Λίβανο αυξάνει τις ανησυχίες για τον κίνδυνο μίας ευρύτερης στρατιωτικής κλιμάκωσης. Σύμφωνα με ανάλυση του δημοσιογράφου Αμος Χαρέλ της εφημερίδας Haaretz, οι εξελίξεις έχουν φέρει το Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ στα πρόθυρα ενός ολοκληρωτικού πολέμου. Υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών του Λιβάνου εκτίμησε ότι οι εκρήξεις μπορούν να προμηνύουν μια ευρύτερη σύρραξη στη Μέση Ανατολή.

Σε αντίκτυπο αυτών των γεγονότων, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει προγραμματίσει έκτακτη συνεδρίαση για αύριο, Παρασκευή, προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση στον Λίβανο και τις εκρήξεις.

Ο υπουργός Άμυνας Γκάλαντ επεσήμανε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τη στρατηγική του σύμφωνα με την οποία οι στόχοι του πολέμου περιλαμβάνουν πλέον και την επιστροφή των εκτοπισμένων πολιτών στον Βορρά. Αυτή η απόφαση έρχεται σε ένα πλαίσιο όπου οι ένοπλες συγκρούσεις συνεχίζονται και οι διεθνείς διπλωμάτες συναντώνται για να συζητήσουν την κατάσταση και για το πώς μπορεί να επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός.

Πηγή: kathimerini.gr