Νατανιάχου και Χεζμπολάχ η Κλιμάκωση της Αντιπαράθεσης Στη Μέση Ανατολή
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νατανιάχου πέτυχε κάποιους βραχυπρόθεσμους στόχους με τις πρόσφατες επιθέσεις κατά της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους και διεθνείς αναλυτές που μίλησαν στους New York Times και στην Washington Post. Ωστόσο, πολλές προσωπικότητες ανησυχούν, επισημαίνοντας ότι η στρατηγική του Νετανιάχου μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αστάθεια στην περιοχή.

Οι τελευταίες επιθέσεις ξεκίνησαν σχεδόν τυχαία, όπως αναφέρει ο Ρόνεν Μπέργκμαν. Οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν πληροφορίες της τελευταίας στιγμής ότι η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να ανακαλύψει μια επιχείρηση ανατίναξης βομβητών. Όταν ακολούθησε η πυροδότηση των μηχανισμών, αυτό υπήρξε η θρυαλλίδα της κλιμάκωσης, που οδήγησε σε εκατοντάδες θανάτους και χιλιάδες τραυματίες.

Μετά τις επιθέσεις, το Ισραήλ υπήρξε επιθετικό, δολοφονώντας στρατιωτικούς ηγέτες της Χεζμπολάχ κοντά στη Βηρυτό. Η κλιμάκωση αυτή έχει προκαλέσει ανησυχία μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων, οι οποίοι φοβούνται ότι οι επιθέσεις αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε μια ολοκληρωτική σύγκρουση. Πολλοί εκφράζουν τη γνώμη ότι η κατάσταση αυτή δεν ευνοεί την επιστροφή των Ισραηλινών πολιτών στις βόρειες περιοχές.

Διεθνείς αναλυτές σημειώνουν ότι οι πρόσφατες στρατιωτικές ενέργειες του Νετανιάχου λειτουργούν και ως προπαγάνδα για να αποσπάσουν την προσοχή της κοινής γνώμης από εσωτερικές κρίσεις, όπως οι κατηγορίες για διαφθορά που τον περιβάλλουν. Οι προκλήσεις της Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ φαίνεται να εντάσσονται σε μια συνολικότερη στρατηγική υποστήριξης της Χαμάς, επισημαίνοντας τη θέση του Νετανιάχου σε δύσκολη θέση.

Πηγές αναφέρουν ότι η Χεζμπολάχ διαθέτει ισχυρές δυνάμεις και μεγάλο οπλοστάσιο, με 30.000 ενεργούς μαχητές και έως 200.000 ρουκέτες. Είχαν προηγηθεί επιθέσεις κατά του αρχηγείου της Μοσάντ στο Τελ Αβίβ, ενισχύοντας την εικόνα ενός καλά οργανωμένου και επικίνδυνου εχθρού.

Παρά την επιθετικότητα, υπάρχουν και φωνές στην κυβέρνηση που υποστηρίζουν ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις πρέπει να προηγηθούν ή να συνδυαστούν με διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς. Ο Νετανιάχου, ωστόσο, επιμένει κατά της εκεχειρίας, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποδυναμώσει τη θέση του και να επιτρέψει στη Χαμάς να επιβιώσει.

Η κατάσταση συνεχίζει να είναι τεταμένη, με τους πολίτες του Ισραήλ να ανησυχούν για τις συνέπειες της κλιμάκωσης αυτής, η οποία μπορεί να κλιμακωθεί περαιτέρω ανά πάσα στιγμή. Ο Ντέιβιντ Μπάουεν από το BBC προειδοποιεί ότι η τρέχουσα κατάσταση είναι η πιο επικίνδυνη από την αρχή των συγκρούσεων με τη Χαμάς.

Πηγή: kathimerini.gr