Μυστική Επιχείρηση της Μοσάντ Οδήγησε σε Μαζικές Εκρήξεις στους Κόλπους της Χεζμπολάχ
Το Reuters περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο οι παγιδευμένες συσκευές επικοινωνίας της Χεζμπολάχ έφτασαν στα μέλη της οργάνωσης, χωρίς να ανιχνευτούν προβλήματα. Ο ρόλος της ισραηλινής Μοσάντ αναδεικνύεται ως κεντρικός πίσω από αυτές τις επιθέσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα πολλές εκρήξεις βομβητών και ασυρμάτων τον περασμένο Σεπτέμβριο στον Λίβανο.

Δημιουργήθηκαν ψεύτικα ηλεκτρονικά καταστήματα και διαδικτυακές αναρτήσεις με σκοπό να παραπλανηθούν οι εκπρόσωποι της Χεζμπολάχ και να αποκτήσουν τις παγιδευμένες συσκευές. Σύμφωνα με πηγή ασφαλείας και εικόνες από αποσυναρμολογημένες μπαταρίες, οι πράκτορες σχεδίασαν μια μπαταρία που έκρυβε ένα ισχυρό φορτίο πλαστικής εκρηκτικής ύλης και έναν πυροκροτητή αόρατο στις ακτίνες Χ.

Οσον αφορά την παγίδευση, ένα λεπτό φύλλο εκρηκτικής ύλης (PETN) συμπιέστηκε μεταξύ δύο μπαταριών, με τον υπόλοιπο χώρο να περιέχει ένα εύφλεκτο υλικό που λειτουργούσε ως πυροκροτητής. Το «σάντουιτς» αυτό τοποθετήθηκε σε ένα μεταλλικό περίβλημα, όπως αποδεικνύουν οι φωτογραφίες. Οι συσκευές πέρασαν από σαρωτές ασφαλείας τύπου αεροδρομίου χωρίς να εντοπιστεί οτιδήποτε ύποπτο.

Στις 17 Σεπτεμβρίου, πολλές από αυτές τις συσκευές εξερράγησαν ταυτόχρονα σε περιοχές της Βηρυτού που ελέγχονται από τη Χεζμπολάχ, προκαλώντας σοβαρές ζημιές.Οι εκρήξεις προήλθαν πιθανώς από σπινθήρες που δημιουργήθηκαν εντός των μπαταριών. Μεταξύ των θυμάτων, αρκετοί φέρουν τραύματα στα μάτια, ενώ άλλοι έχουν χάσει δάχτυλα, με συνολικό απολογισμό 39 νεκρούς και πάνω από 3.400 τραυματίες.

Δύο δυτικές πηγές ασφαλείας επιβεβαίωσαν ότι η ισραηλινή Μοσάντ έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στις επιθέσεις. Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει την τοποθεσία κατασκευής των συσκευών. Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού δεν σχολίασε τη συγκεκριμένη υπόθεση, ενώ η Χεζμπολάχ και το υπουργείο Πληροφοριών του Λιβάνου αρνήθηκαν επίσης να προβούν σε δηλώσεις. Επισήμως, το Ισραήλ δεν έχει επιβεβαιώσει ή διαψεύσει τον ρόλο του, ωστόσο ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας έχει επαινέσει δημόσια την αποτελεσματικότητα της Μοσάντ.

Πηγή: kathimerini.gr