Μολδαβία Δηλώνει Στήριξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση Με Οριακή Ψηφοφορία
Οι πολίτες της Μολδαβίας συμμετείχαν την περασμένη Κυριακή σε δημοψήφισμα, ψηφίζοντας υπέρ ή κατά της μελλοντικής ένταξης της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το δημοψήφισμα, που διεξήχθη παράλληλα με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 20 Οκτωβρίου, ζητούσε από τους εκλογείς να αποφασίσουν αν θα έπρεπε να διασφαλιστεί συνταγματικά η πρόθεση ένταξης στην Ε.Ε. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν οριακό, με το «ναι» να επικρατεί με ποσοστό 50,4% έναντι 49,6%, γεγονός που σήμανε για το φιλοδυτικό μπλοκ μια νύχτα αγωνίας.

Η Μάγια Σάντου, η οποία διεκδικεί την επανεκλογή της στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, εξέφρασε ανησυχία για την επιρροή εξωτερικών δυνάμεων στη διαδικασία. Κατήγγειλε ότι «ξένες δυνάμεις» και «εγκληματικές συμμορίες» εισήγαγαν «βρώμικο χρήμα» με σκοπό να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης υποστήριξε ότι η Ρωσία και οι υποστηρικτές της επιχειρούν να υπονομεύσουν τη δημοκρατική εκλογική διαδικασία στη Μολδαβία.

Από την άλλη πλευρά, το Κρεμλίνο αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή, κατηγορώντας την πλευρά της Σάντου ότι καταπιέζει τους φιλορώσους ψηφοφόρους. Το ρωσικό αφήγημα φαίνεται να έχει ρίζες κυρίως στη νότια Μολδαβία, όπως στην ημιαυτόνομη επαρχία της Γκαγκαουζίας, όπου μόλις το 5% των ψηφοφόρων ψήφισε «ναι» στην ένταξη στην Ε.Ε. Ο Αλεξάντρ Στογιάνογλο, υποψήφιος για την προεδρία και προερχόμενος από αυτή την περιοχή, φέρεται να έχει τη στήριξη του Κρεμλίνου.

Στη Γκαγκαουζία, όπου ο πληθυσμός αγγίζει τις 150.000, έχει επενδύσει οικονομικά και ο φιλορώσος ολιγάρχης Ιλάν Σορ, ο οποίος, παρά την εξορία του το 2019 λόγω οικονομικών σκανδάλων, επιδιώκει να επηρεάσει την τοπική πολιτική σκηνή. Επίσης, οι καταγγελίες από την πλευρά της Ε.Ε. υποστηρίζουν ότι το Κρεμλίνο χρηματοδοτεί πολιτικά κόμματα όπως το κόμμα ȘOR και το μπλοκ Pobeda-Victorie, καθώς και πολιτικούς όπως η κυβερνήτης της Γκαγκαουζίας, Εβγκένια Γκούτσουλ.

Ωστόσο, οι φιλορώσοι αναφέρουν ότι το Κισινάου παραμελεί τις περιοχές της νότιας Μολδαβίας, που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Πηγή: kathimerini.gr