Μέτρα του Δήμου Αθηναίων για τον Έλεγχο Εργασιών Εργολάβων και την Προστασία Δημόσιων Χώρων
Ο Δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε ότι θα λάβει μέτρα κατά της ασυδοσίας που παρατηρείται στις εργασίες που εκτελούν εργολάβοι για λογαριασμό Εταιρειών Κοινής Ωφέλειας. Σε αυτό το πλαίσιο, τα μεικτά κλιμάκια δημοτικής αστυνομίας και ΕΛ.ΑΣ. θα διεξάγουν πλέον αυτοψίες, συμπεριλαμβάνοντας και φωτογραφική τεκμηρίωση των παραβάσεων.

Ο Δήμος σκοπεύει επίσης να υιοθετήσει νέες ρυθμίσεις, όπως η σύνταξη αιτιολογικής έκθεσης για τροποποίηση του νόμου, ώστε οι εταιρείες του Φυσικού Αερίου να απαιτούν άδεια τομής για επεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους. Η έκδοση αδειών τομής θα αυστηροποιηθεί, καθώς και το πλαίσιο για περιπτώσεις υποτροπής των εταιρειών.

Οι γνωστοποιήσεις έκτακτων βλαβών θα πρέπει να συνοδεύονται από τεκμηρίωση του επείγοντος, με την προοπτική επιβολής προστίμων σε περιπτώσεις κατάχρησης αυτού του μέτρου. Επίσης, θα προστεθούν προϋποθέσεις αποκατάστασης των προηγούμενων εργασιών πριν την έκδοση νέας άδειας τομής.

Ειδικότερα, εάν εντοπιστούν εταιρείες που εκτελούν εργασίες χωρίς άδεια, θα εξετάζεται η επανεξέταση της αδειοδότησής τους, προχωρώντας σε νομικές διαδικασίες από τον δήμο. Ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, επισήμανε την αγανάκτηση των πολιτών για τις πρακτικές των εργολάβων, δηλώνοντας ότι οι νέες ρυθμίσεις έχουν σκοπό να σταματήσουν την ασυδοσία στους δρόμους και τα πεζοδρόμια της πόλης.

Ο αντιδήμαρχος Υποδομών, Ανδρέας Γραμματικογιάννης, πρόσθεσε ότι οι εργολάβοι συχνά επιτελούν τα έργα γρήγορα και πρόχειρα, οδηγώντας σε βλάβες και επανειλημμένες εργασίες. Αναφερόμενος στην πρόσφατη υπόθεση στην οδό Κεραμεικού, επεσήμανε ότι οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν θα οδηγήσουν στη διαδικασία επιβολής προστίμων.

Για την καταγγελία προβλημάτων σχετικά με εργασίες σε κοινόχρηστους χώρους, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα tomes.cityofathens.gr, η οποία έχει σχεδιαστεί από τη Διεύθυνση Οδοποιίας σε συνεργασία με την ΔΑΕΜ ΑΕ.

Πηγή: kathimerini.gr