Μεγάλη Κατασχέση Χημικών Ουσιών από την Ισπανική Αστυνομία με Σκοπό τη Ρωσία
Η ισπανική αστυνομία προχώρησε στην κατάσχεση 13 τόνων απαγορευμένων χημικών ουσιών, οι οποίες περιλαμβάνουν «πιθανές» πρόδρομες ουσίες για χημικά όπλα. Τα χημικά αυτά είχαν προορισμό τη Ρωσία, παρά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, αποκαλύφθηκε ότι οι ουσίες αυτές, οι οποίες βάσει διεθνών συμβάσεων υπόκεινται σε περιορισμούς, είχαν εξαχθεί μέσω εταιρείας πώλησης οστράκων με τη συμμετοχή πολιτών ρωσικής καταγωγής.

Η ύποπτη εταιρεία είχε αναπτύξει ένα εκτεταμένο δίκτυο για την εξαγωγή χημικών προϊόντων που υπόκεινται σε διεθνείς κυρώσεις προς τη Ρωσία. Διαθέτοντας θυγατρική στη Μόσχα και εταιρείες-βιτρίνες σε χώρες όπως η Αρμενία και το Κιργιστάν, προσπαθούσε να αποκρύψει τον πραγματικό προορισμό των προϊόντων. Οι χημικές ουσίες εντοπίστηκαν σε κοντέινερ στο λιμάνι της Βαρκελώνης, και όλοι οι συλληφθέντες, τέσσερα άτομα, αντιμετωπίζουν κατηγορίες για λαθρεμπόριο.

Οι έρευνες των ισπανικών αρχών είχαν ξεκινήσει το 2022 λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Στην κοινή ανακοίνωση της ισπανικής αστυνομίας και της Φορολογικής Αρχής, τονίζεται ότι οι χημικές ουσίες που κατασχέθηκαν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή χημικών όπλων και νευροτοξικών παραγόντων. Ωστόσο, τα συγκεκριμένα χημικά που κατασχέθηκαν δεν διευκρινίζονται.

Από την έναρξη του πολέμου, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει εκτενείς κυρώσεις στη Μόσχα και καταβάλλει προσπάθειες για τον εντοπισμό εταιρειών που μεταπωλούν προϊόντα διπλής χρήσης μέσω κρατών της κεντρικής Ασίας προκειμένου να παρακαμφθούν οι κυρώσεις. Οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία για παραβίαση της διεθνούς απαγόρευσης χρήσης χημικών όπλων, με το Λονδίνο να επιβάλλει κυρώσεις σε στρατεύματα που συμμετείχαν σε αυτές τις ενέργειες. Η Ρωσία έχει αρνηθεί επανειλημμένα αυτές τις κατηγορίες, δηλώνοντας ότι τηρεί τις υποχρεώσεις της σύμφωνα με τη σχετική συνθήκη.

Πηγή: kathimerini.gr