Λίβανος Στο Χείλος της Καταστροφής Ανθρωπιστική Κρίση και Η Εκπληξία της Βίας
Ο Λίβανος υφίσταται σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις, καθώς οι συνεχείς επιθέσεις του Ισραήλ οδηγούν τη χώρα σε ένα επικίνδυνο σημείο. Το τελευταίο 24ωρο, οι αεροπορικές επιδρομές ανήλθαν σε 137, καταστρέφοντας περιοχές στον Νότο, τα νότια προάστια της Βηρυτού και την Μπεκάα, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τις 9.400. Ολόκληρες κοινότητες γίνονται ερείπια, ενώ το ανθρώπινο κόστος είναι ανυπολόγιστο: πάνω από 2.376 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 11.109 έχουν τραυματιστεί. Οι γιατροί και οι νοσοκόμες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες αυτής της καταστροφής, αλλά ο πόνος και η απώλεια που βιώνουν οι άνθρωποι είναι αδύνατο να επουλωθούν.

Ειδικά τα παιδιά του Λιβάνου πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα. Κάθε αεροπορική επιδρομή τα γεμίζει τρόμο και κάθε έκρηξη τα ταρακουνάει. Αντί να παίζουν και να ονειρεύονται, βιώνουν καθημερινά τον φόβο και την αβεβαιότητα. Τα σχολεία κλείνουν και μετατρέπονται σε καταφύγια, στερώντας τους την εκπαίδευση και διαταράσσοντας τις ζωές τους με αιμάτωμα που δύσκολα θα επουλωθεί.

Η κατάσταση επιδεινώνεται καθώς οι προτάσεις για κατάπαυση του πυρός, που υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και άλλους διεθνείς φορείς, απορρίπτονται από το Ισραήλ. Ο Λίβανος, που ήδη φιλοξενεί 1,5 εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες και 400.000 Παλαιστινίους, δεν μπορεί να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες. Τα κέντρα που υποδέχονται εσωτερικά εκτοπισμένα άτομα είναι γεμάτα, με τον αριθμό των εκτοπισμένων να φτάνει τα 1,2 εκατομμύρια.

Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να μείνει αμέτοχη σε αυτή την κρίση. Οι χώρες που υποστηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα οφείλουν να λάβουν θέση και να προσπαθήσουν να επιφέρουν μια ειρηνική λύση. Ο λιβανέζικος λαός, που βιώνει μια συντριπτική βία, χρειάζεται την υποστήριξη του κόσμου για να επιβιώσει και να ανακτήσει τις ζωές του. Χωρίς άμεσες ενέργειες, οι συνέπειες θα είναι δραματικές όχι μόνο για τον Λίβανο, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή.

Πηγή: kathimerini.gr