Κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ με νέες επιθέσεις και θύματα
Η λιβανέζικη Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι πραγματοποίησε μια «σημαντική ομοβροντία ρουκετών» εναντίον στρατιωτικής βάσης κοντά στην πόλη Σαφέντ, βόρεια του Ισραήλ. Η οργάνωση χαρακτήρισε αυτήν την ενέργεια ως απάντηση στις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού εναντίον κατοικιών και χωριών στον Λίβανο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μαχητές της Χεζμπολάχ έχουν στοχοθετήσει τη Σαφέντ και τις γύρω περιοχές για έβδομη φορά μέσα σε δύο ημέρες. Σημειώνεται ότι νωρίτερα, η ισραηλινή αεροπορία είχε πλήξει το επιτελείο των υπηρεσιών πληροφοριών της Χεζμπολάχ και υπόγειο εργαστήριο παραγωγής όπλων στη Βηρυτό.

Αναφορές από το λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων ANI μιλούν για πλήγματα στις συνοικίες Χαρέτ Χρέικ και Χαντάτ Μπεϊρούτ, που είναι προπύργια του φιλοϊρανικού κινήματος. Τελευταία γεγονότα περιλαμβάνουν την ισραηλινή βομβαρδιστική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία έχει προκαλέσει σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις, με πάνω από 42.000 Παλαιστίνιους να έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή των στρατιωτικών δράσεων στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Η επίθεση που έγινε χθες είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 87 ανθρώπινοι θάνατοι ή άτομα που αγνοούνται κάτω από τα συντρίμμια, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, ενώ πάνω από 40 άνθρωποι είναι τραυματισμένοι.

Ταυτοχρόνως, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Ο Νετανιάχου επανέλαβε ότι αν και το Ισραήλ εξετάζει τις ανησυχίες που εκφράζει η αμερικανική πλευρά, θα προχωρήσει στις αποφάσεις του με γνώμονα τα εθνικά του συμφέροντα. Οι δύο ηγέτες είχαν συναντηθεί προηγουμένως τον Ιούλιο, κατά την επίσκεψη του Νετανιάχου στις ΗΠΑ.

Πηγή: kathimerini.gr