Κίνδυνοι Κλιμάκωσης στη Σύγκρουση Ουκρανίας λόγω Ενδεχόμενης Στρατιωτικής Παρουσίας της Βόρειας Κορέας
Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, προειδοποίησε σήμερα Δευτέρα μέσω της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης X ότι η αποστολή στρατευμάτων από τη Βόρεια Κορέα στην Ουκρανία για να υποστηρίξουν τη Ρωσία θα μπορούσε να κλιμακώσει σημαντικά την υπάρχουσα σύγκρουση. Ο Ρούτε, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντα του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ μόλις πριν από λίγες ημέρες, συζήτησε με τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ-γιολ, τις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και της Σεούλ, εστιάζοντας κυρίως στην αμυντική βιομηχανική συνεργασία.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε αναφέρει νωρίτερα ότι η Βόρεια Κορέα σχεδιάζει να στείλει 10.000 στρατιώτες για να στηρίξει τις ρωσικές δυνάμεις, επισημαίνοντας ότι ορισμένοι Βορειοκορεάτες αξιωματικοί έχουν ήδη αναπτυχθεί σε εδάφη που κατέχουν οι Ρώσοι στην Ουκρανία. Σε αυτό το πλαίσιο, η Δύση εκφράζει τις ανησυχίες της σχετικά με την προμήθεια όπλων από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία.

Πρόσφατα, βίντεο από ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις δείχνουν Βορειοκορεάτες στρατιώτες να παραλαμβάνουν στολές και εξοπλισμό από τον ρωσικό στρατό, γεγονός που προσθέτει ανησυχίες για τη συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών. Παρά τις καταγγελίες, ο Ρούτε και το Πεντάγωνο δήλωσαν ότι δεν έχουν μέχρι στιγμής βρει επιβεβαιωμένα στοιχεία για τη στρατιωτική παρουσία της Βόρειας Κορέας στην Ουκρανία.

Η Νότια Κορέα αντέδρασε έντονα, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία της στον Ρώσο πρέσβη για το ενδεχόμενο αποστολής βορειοκορεατικών στρατευμάτων. Το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας ζήτησε την άμεση απόσυρση των στρατευμάτων από τη Ρωσία. Από την πλευρά της, η Κίνα κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να παραμείνουν ψύχραιμα, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο συνοδευτικών αντιπαραθέσεων μεταξύ της Σεούλ και του Πιονγιάνγκ.

Πηγή: kathimerini.gr