Κατάργηση θεωρήσεων εισόδου για πολίτες Βοσνίας από το Κόσοβο από το 2025
Το Κόσοβο αποφάσισε να καταργήσει, μονομερώς, τις απαιτήσεις θεωρήσεων εισόδου για τους πολίτες της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης, επιτρέποντάς τους να εισέρχονται στη χώρα μόνο με αστυνομική ταυτότητα. Ο πρωθυπουργός Αλμπιν Κούρτι ανακοίνωσε αυτή την απόφαση κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της «Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια», υπογραμμίζοντας ότι από την 1η Ιανουαρίου 2025, η κατάσταση αυτή θα αλλάξει.

Αυτή η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς μέχρι στιγμής ήταν η μόνη χώρα των Δυτικών Βαλκανίων που διατηρούσε τις θεωρήσεις εισόδου για τους πολίτες της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης. Το εμπόδιο προέρχεται από τους πολιτικούς εκπροσώπους των Σέρβων στο βοσνιακό κοινοβούλιο, οι οποίοι αρνούνται να εγκρίνουν την άρση του μέτρου.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ οι πολίτες του Κοσόβου δεν μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς βίζα στη Βοσνία, έχουν τη δυνατότητα να εισέρχονται ελεύθερα στη Σερβία με την απλή επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας. Αυτή η αντίφαση ενισχύει την ανάγκη για περαιτέρω πολιτική διαβούλευση και συνεργασία στην περιοχή.

Πηγή: kathimerini.gr