Καλιφόρνια Θέτει Όρια στη Χρήση Smartphone στα Σχολεία για την Προστασία της Ψυχικής Υγείας των Εφήβων
Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ, υπέγραψε πρόσφατα ένα νομοσχέδιο που στοχεύει στην υιοθέτηση κανόνων για τη μείωση ή την απαγόρευση της χρήσης smartphones στα σχολεία, εν μέσω ανησυχιών σχετικά με την ψυχική υγεία των εφήβων. Αυτό το μέτρο ήρθε σε μια εποχή όπου οι έρευνες δείχνουν ότι η υπερβολική χρήση κινητών τηλεφώνων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ψυχικών ασθενειών και μπορεί να παρεμποδίζει την εκπαίδευση.

Σύμφωνα με το Education Week, άλλες 13 πολιτείες στις ΗΠΑ έχουν ήδη προχωρήσει σε αντίστοιχες απαγορεύσεις ή περιορισμούς φέτος. Ειδικότερα, η Φλόριντα ήταν η πρώτη πολιτεία που το 2023 απαγόρευσε τη χρήση κινητών τηλεφώνων στις τάξεις.

Στην Καλιφόρνια, που φιλοξενεί σχεδόν 5,9 εκατομμύρια μαθητές σε δημόσια σχολεία, οι αρχές ακολούθησαν το παράδειγμα της κομητείας του Λος Άντζελες, η οποία είχε απαγορεύσει τη χρήση smartphones στους 429.000 μαθητές της τον Ιούνιο. Επιπλέον, τον ίδιο μήνα ο αρχίατρος των ΗΠΑ, Βίβεκ Μούρθι, εξέφρασε την ανάγκη τοποθέτησης προειδοποιητικών ετικετών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφορικά με την σύνδεσή τους με σοβαρές ψυχικές βλάβες στους εφήβους.

Η έρευνα της ιατρικής επιθεώρησης JAMA έδειξε ότι οι έφηβοι που ξοδεύουν περισσότερες από τρεις ώρες ημερησίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αυξημένο κίνδυνο ψυχικών προβλημάτων. Καθώς οι έφηβοι περνούν κατά μέσο όρο 4,8 ώρες ημερησίως στα κοινωνικά δίκτυα, οι κινήσεις αυτές της πολιτείας αποσκοπούν στην προστασία της μαθησιακής διαδικασίας και της ψυχικής τους υγείας.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε ομόφωνα από την τοπική Βουλή και τη Γερουσία και καλεί τα σχολικά συμβούλια να έχουν ορίσει κανονισμούς μέχρι την 1η Ιουλίου 2026. Η δήλωση του Νιούσομ τονίζει ότι η υπερβολική χρήση κινητών προκαλεί άγχος και κατάθλιψη, και ο νέος νόμος επιδιώκει να ενισχύσει τη δυνατότητα των μαθητών να εστιάζουν στην εκπαίδευση και στις κοινωνικές τους δεξιότητες.

Πηγή: kathimerini.gr