Ισραηλινές Επιθέσεις Στη Βηρυτό και Κλιμάκωση της Ανθρωπιστικής Κρίσης στον Λίβανο
Τουλάχιστον μία επιδρομή από το Ισραήλ έπληξε τα νότια προάστια της Βηρυτού νωρίς το πρωί της Τετάρτης, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες του Reuters, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να εκφράζουν την αντίθεσή τους στο μέγεθος των ισραηλινών επιθέσεων στην πόλη λόγω της αύξησης των θυμάτων και των φόβων για ευρύτερη περιφερειακή κλιμάκωση.

Η συγκεκριμένη επίθεση ακολούθησε τις εντολές εκκένωσης κτιρίων από τον ισραηλινό στρατό. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Βηρυτός δέχθηκε πλήγματα από τις 10 Οκτωβρίου, όταν δύο επιθέσεις κοντά στο κέντρο της πόλης είχαν αποτέλεσμα 22 θανάτους και την κατάρρευση κτιρίων στην πυκνοκατοικημένη περιοχή. Οι λιβανέζικες πηγές ασφαλείας ανέφεραν τότε ότι ο στόχος ήταν ο αξιωματούχος της Χεζμπολάχ, Βαφίκ Σάφα, ο οποίος είχε επιζήσει.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του συνεχίζουν να δρουν στον νότιο Λίβανο, με επιτυχίες κατά τρομοκρατικών στόχων, καταστρέφοντας όπλα και εμπλεκόμενοι σε μάχες σώμα με σώμα με τη Χεζμπολάχ. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, οι επιδρομές της τελευταίας ημέρας κατέστρεψαν «περισσότερους από 140 στόχους της Χεζμπολάχ σε 50 περιοχές».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν δηλώσει σήμερα μέσω του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, ότι έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους στην ισραηλινή κυβέρνηση, σχετικά με το εύρος των επιθέσεων στη Βηρυτό. Παράλληλα, η διπλωματία φαίνεται να έχει σταματήσει, ενώ οι μάχες συνεχίζουν αμείωτες.

Σημειώνεται ότι οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν προκαλέσει τουλάχιστον 2.350 θανάτους και σχεδόν 11.000 τραυματισμούς, με περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν εκτοπιστεί.

Πηγή: kathimerini.gr