Ιράν Αντικρούει Ισχυρισμούς Σχέσεων Με Την Επίθεση Της Χαμάς Εναντίον Του Ισραήλ
Η ιρανική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ αρνήθηκε τους ισχυρισμούς που συνδέουν το Ιράν με την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, όπως αναφέρει το πρακτορείο IRNA. Στην ανακοίνωσή της, η ιρανική πλευρά απαντά σε ερωτήσεις που προήλθαν από τις εφημερίδες New York Times και Wall Street Journal σχετικά με τη δήλωση του Ισραήλ ότι είχε στην κατοχή του έγγραφα από μυστικές συναντήσεις της Χαμάς, τα οποία υποτίθεται ότι αποδεικνύουν ότι η Τεχεράνη είχε γνώση για τη σχεδιαζόμενη επίθεση.

Η ιρανική διπλωματική αποστολή τονίζει ότι οι αξιωματούχοι της Χαμάς στη Ντόχα ανακοίνωσαν πως δεν είχαν καμία πληροφόρηση για την επιχείρηση, προσδιορίζοντας ότι μόνο ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς που εδρεύει στη Γάζα ήταν υπεύθυνος για τη σχεδίαση και την εκτέλεση της επιχείρησης. Επιπλέον, η ιρανική πλευρά χαρακτηρίζει ως άκυρους οποιουσδήποτε ισχυρισμούς που προσπαθούν να συνδέσουν την επιχείρηση με το Ιράν ή τη Χεζμπολάχ, αποκαλώντας τα στοιχεία που παρουσιάζονται «παραποιημένα».

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, τα έγγραφα από τις κρυφές συναντήσεις της Χαμάς, που κατασχέθηκαν από το ισραηλινό στρατό και εξασφαλίστηκαν από την αμερικανική εφημερίδα, περιλάμβαναν λεπτομέρειες σχετικά με τον σχεδιασμό της επίθεσης, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα του Γιαχία Σινουάρ, ηγέτη της Χαμάς, να εμπλέξει τους συμμάχους του παλαιστινιακού κινήματος, όπως το Ιράν και τη Χεζμπολάχ, στην επιχείρηση.

Η ημερομηνία 7 Οκτωβρίου 2023 θα μείνει στην ιστορία, καθώς η Χαμάς προχώρησε σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο νότιο Ισραήλ, με αποτέλεσμα τον θάνατο 1.200 ανθρώπων και την αιχμαλωσία περίπου 250 ατόμων. Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός έχει ξεκινήσει εκτεταμένες επιχειρήσεις στην Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα.

Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι αν και η Τεχεράνη στηρίζει την παλαιστινιακή αντίσταση και τη Χαμάς, δεν είχαν ενημέρωση για την επίθεση πριν από την εκδήλωσή της και ότι δεν συμμετείχαν στην εκτέλεσή της.

Πηγή: kathimerini.gr