Η Τουρκία Εμβαθύνει τους Δεσμούς της με την Ανατολή Παρά την Στρατηγική Στροφή προς τη Δύση

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε πρόσφατα στην Αγκυρα ότι η χώρα του δεν πρόκειται να σταματήσει να ενισχύει τους δεσμούς της με την Ανατολή, ενώ την ίδια στιγμή «κοιτά» προς τη Δύση. Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η Τουρκία οφείλει να προσαρμοστεί στα νέα «κέντρα εξουσίας» που δημιουργούνται στους τομείς της οικονομίας, της παραγωγής και της τεχνολογίας.

«Φυσικά, το πρόσωπό μας είναι στραμμένο προς τη Δύση, αλλά αυτό σίγουρα δεν σημαίνει ότι θα γυρίσουμε την πλάτη στην Ανατολή. Δεν θα αγνοήσουμε την Ανατολή ή δεν θα βελτιώσουμε τους δεσμούς μας με αυτήν», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην πρόθεση της Τουρκίας να διευρύνει τη βάση του διαλόγου με οργανισμούς όπως οι BRICS και η ASEAN.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον τους τελευταίους μήνες για την ένταξή της σε διεθνείς ομάδες κρατών όπως οι BRICS και ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), όπου συμμετέχουν χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία. Οι BRICS περιλαμβάνουν τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα, τη Νότια Αφρική, καθώς και νεότερα μέλη όπως η Αιθιοπία, το Ιράν, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης είναι επίσης ένας ευρασιατικός οργανισμός πολιτικής, οικονομικής και αμυντικής συνεργασίας που δημιουργήθηκε με στόχο να λειτουργήσει ως αντίπερα της δυτικής επιρροής.

Η προσέγγιση της Τουρκίας αποδεικνύει την επιθυμία της να αξιοποιήσει ευκαιρίες από αυτές τις νέες συμμαχίες, δείχνοντας παράλληλα την σταθερή της κατεύθυνση προς την Δύση.

Πηγή: kathimerini.gr