Η Στροφή των Ευρωπαίων Προτιμήσεις για Ευρωπαϊκά Οπλικά Συστήματα και οι Αντιδράσεις της Ουάσιγκτον
Η αποχώρηση των Ευρωπαίων από την αμερικανική αγορά αμυντικών εξοπλισμών προς την ευρωπαϊκή, με την προτίμηση αγοράς ευρωπαϊκής κατασκευής οπλικών συστημάτων, έχει προκαλέσει ανησυχίες στην Ουάσιγκτον. Η απερχόμενη πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Τζούλιαν Σμιθ, σε συνέντευξή της στον ιστότοπο Politico, εξέφρασε την ανησυχία αυτή, αναφέροντας ότι η στρατηγική επιλογή της Ε.Ε. ενδέχεται να μην συμφωνεί πάντα με τους φθηνότερους ή ταχύτερους τρόπους αποστολής όπλων σε χώρες που τα χρειάζονται.

Στο πλαίσιο των αλλαγών που συντελούνται, ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία, προτείνουν στην Ε.Ε. να γίνει πιο στρατιωτικά αυτάρκης. Σύμφωνα με την στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Άμυνα που παρουσιάστηκε νωρίτερα φέτος, οι 27 χώρες της Ε.Ε. στοχεύουν έως το 2030 να κατανέμουν το 50% των αμυντικών τους δαπανών σε ευρωπαϊκά οπλικά συστήματα, με στόχο να φτάσουν το 60% έως το 2035.

Ωστόσο, εντός του ΝΑΤΟ υπάρχουν διαφοροποιήσεις απόψεων. Χώρες όπως η Σουηδία, η Ολλανδία και η Πολωνία δεν συμμερίζονται την ευρωκεντρική προσέγγιση της Γαλλίας. Ορισμένοι επικρίνουν τη Γαλλία ότι η στρατηγική της στοχεύει στην προώθηση της γαλλικής αμυντικής βιομηχανίας, χωρίς να ανταγωνίζεται αποτελεσματικά την παραγωγή άλλων χωρών, όπως οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα, σε σχέση με τον όγκο και την ταχύτητα παραδόσεων.

Σχολιάζοντας την κατάσταση, η Τζούλιαν Σμιθ δήλωσε: «Είναι ενθαρρυντικό ότι η Ε.Ε. αναλαμβάνει περισσότερα καθήκοντα στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας. Παρά τις ανησυχίες μας σχετικά με ορισμένες από αυτές τις πρωτοβουλίες, αναρωτιόμαστε εάν οι χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να περιορίζονται στην αγορά όπλων μόνο από την Ευρώπη, αντί να αναζητούν τις καλύτερες προσφορές και συστήματα και εκτός της Ε.Ε.».

Πηγή: kathimerini.gr