Η ομάδα των μεταναστών αποτελείται από 16 άτομα, 10 από το Μπαγκλαντές και 6 από την Αίγυπτο, οι οποίοι εντοπίστηκαν σε σκάφη που είχαν αποπλεύσει από τη Λιβύη. Μετά την παραλαβή τους στο Σενγκτζίν, θα μεταφερθούν στο χωριό Γκτζαντέρ, περίπου 15 λεπτά μακριά, για φιλοξενία μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας των αιτημάτων τους. Αν η αίτησή τους για άσυλο εγκριθεί, θα επιστρέψουν στην Ιταλία, αλλιώς θα επιστραφούν στην πατρίδα τους.
Το σχέδιο έχει προκαλέσει σφοδρή κριτική από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες υποστηρίζουν ότι περιορίζει τα δικαιώματα των μεταναστών και την ελευθερία κίνησής τους. Καθώς η Ιταλία επιδιώκει να αποτρέψει τις παράτυπες αφίξεις, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι το αλβανικό σχέδιο μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για την υπόλοιπη Ευρώπη.
Η συμφωνία περιορίζει επίσης τον αριθμό των μεταναστών που θα βρίσκονται ταυτόχρονα στην Αλβανία, που δεν μπορεί να ξεπερνά τους 3.000, με ετήσιο όριο 36.000 σειρών από «μη ευάλωτους» άνδρες. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 21 χώρες που έχουν χαρακτηριστεί ασφαλείς από την Ιταλία, ενώ πέρυσι έφτασαν πάνω από 56.000 μετανάστες από μόνο τέσσερις από αυτές τις χώρες.
Στο λιμάνι, διαδηλωτές ανήρτησαν πανό, εκφράζοντας ανησυχίες για την κατάσταση των μεταναστών και καταγγέλλοντας ότι το ευρωπαϊκό όνειρο τελειώνει. «Τελειώνει για εμάς η έννοια της Ευρώπης ως τόπου δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε μια ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Πηγή: kathimerini.gr