Η φυγή του Γκρούεφσκι είχε οργανωθεί προσεκτικά, με τη βοήθεια του Ορμπαν, ο οποίος τον υποδέχθηκε και τον προστάτευσε. Οι Σερβικές μυστικές υπηρεσίες συνέβαλαν στη διαφυγή του, επιτρέποντας τη διέλευσή του μέσω της χώρας, όπου οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές χάρη στην υποστήριξη του Σέρβου προεδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Ο Γκρούεφσκι, στη διάρκεια της δεκαετίας που κυβέρνησε, είχε το ουγγρικό μοντέλο διακυβέρνησης ως πρότυπο, το οποίο περιλάμβανε περιορισμούς στα μέσα ενημέρωσης και χειραγώγηση της δικαιοσύνης. Με την επιστροφή του VMRO DPMNE στην εξουσία, ο Ορμπαν επανεμφανίστηκε, εμφανιζόμενος ως «πατερούλης». Ο νέος πρωθυπουργός Χρίστιαν Μίτσκοσκι τον προσκάλεσε στα Σκόπια, αναγνωρίζοντας τον ως «ήρωα της Μακεδονίας» εξαιτίας ενός δανείου 500.000.000 ευρώ που έδωσε.
Το δάνειο αυτό όμως προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με την πολιτική εξάρτηση της χώρας από την Ουγγαρία. Ο Ορμπαν επισκέφθηκε πρόσφατα τα Σκόπια και τόνισε ότι το δάνειο προέρχεται από ευρωπαϊκά κονδύλια, παρόλο που οι δημοσιογραφικές πηγές αμφισβητούν την προέλευση των χρημάτων, υποστηρίζοντας ότι έχουν κινεζική προέλευση.
Η στρατηγική του Ορμπαν περιλαμβάνει την επέκταση της επιρροής του στα Βαλκάνια, μέσω της χρηματοδότησης ΜΜΕ και άλλων οργανώσεων. Όσον αφορά τον Γκρούεφσκι, αν και δεν έχει εμφανιστεί δημόσια, πολλοί πολιτικοί φίλοι του στα Σκόπια πιστεύουν ότι εργάζεται να επανακάμψει πολιτικά στη χώρα του από το παρασκήνιο.
Πηγή: kathimerini.gr