Η μη αναγγελθείσα επίσκεψη του Υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ στην Ουκρανία και οι προκλήσεις στον πόλεμο με τη Ρωσία
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, πραγματοποιεί σήμερα Δευτέρα μη αναγγελθείσα επίσκεψη στην Ουκρανία, με στόχο να εκφράσει τη στήριξη της Ουάσιγκτον προς το Κίεβο, δύο εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Η αγωνία για το μέλλον της δυτικής υποστήριξης είναι έντονη, ειδικά με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να επιδιώκει να επανεκλεγεί σε μια αμφίρροπη κούρσα. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα ήταν πιο απρόθυμος να συνεχίσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Η επίσκεψη του Οστιν έρχεται αμέσως μετά τη συνάντησή του με ομολόγους του στο ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Αυτή είναι η τέταρτη και πιθανότατα τελευταία επίσκεψή του ως επικεφαλής του Πενταγώνου υπό την προεδρία του Τζο Μπάιντεν, και κατά τη διάρκεια της αναμένονται σε βάθος συζητήσεις σχετικά με τις αμερικανικές προσπάθειες να ενισχυθεί η άμυνα της Ουκρανίας, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν στα ανατολικά.

Ο ίδιος δήλωσε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες της Ουκρανίας να υπερασπιστεί το κυρίαρχο έδαφός της. «Παρακολουθήσαμε αυτόν τον αγώνα να εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον έχει ανταποκριθεί στις ανάγκες του Κιέβου για να είναι αποτελεσματικές οι δυνάμεις του στο πεδίο της μάχης.

Παρά τις προσδοκίες, δεν φαίνεται να προγραμματίζεται νέα συμφωνία που να περιλαμβάνει την άρση περιορισμών για τη χρήση όπλων από τις ΗΠΑ, κάτι που έχει ζητήσει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Οστιν έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για τη δημιουργία ενός αναγνωρίσιμου συνασπισμού εθνών που έχουν προμηθεύσει την Ουκρανία με όπλα, τα οποία βοήθησαν να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές στις ρωσικές δυνάμεις.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ένας αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, σημείωσε ότι η Ρωσία έχει υποστεί περίπου 600.000 απώλειες από νεκρούς και τραυματίες, με τον Σεπτέμβριο να είναι ο βαρύτερος μήνας σε όρους θανάτων. Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν φαίνεται να συνεχίζει την στρατηγική του, επενδύοντας περισσότερες δυνάμεις στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας.

«Είναι ένας πολύ σκληρός πόλεμος και είναι ένας σκληρός αγώνας», υπογράμμισε ο Οστιν, υπογραμμίζοντας την πρόοδο και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ουκρανία. Πηγή: kathimerini.gr