Η Ευρώπη στο Χείλος Μιας Μεταναστευτικής Κρίσης: Προβληματισμοί και Πολιτικές Αντιδράσεις
Η μεταναστευτική πίεση επηρεάζει όλο και πιο έντονα την πολιτική ατζέντα στην Ευρώπη, με αρκετές χώρες -ιδίως η Γερμανία και η Ολλανδία- να υιοθετούν ακραία μέτρα για την παράτυπη μετανάστευση. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος καταδεικνύει ότι η κατάσταση των ροών παραμένει κρίσιμη, με τις κεντρικές και ανατολικές Μεσογειακές διαδρομές να παραμένουν ενεργές, ενώ η Ζώνη Σένγκεν αναμένεται να δεχθεί άνω του ενός εκατομμυρίου αιτήσεων ασύλου για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Επιπλέον, πάνω από 4,5 εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν βρει καταφύγιο στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη, οι κινήσεις της Γερμανίας και της Ολλανδίας ενδεχομένως να υπονομεύουν τη συνοχή του ευρωπαϊκού συστήματος μετανάστευσης, που ήδη είναι στα όριά του. Η Ολλανδία προσπαθεί να κινήσει διαδικασίες για ρήτρα εξαίρεσης από το ευρωπαϊκό σύστημα μετανάστευσης, αν και η Κομισιόν έχει τονίσει ότι θα τηρηθούν οι υπάρχοντες κανόνες και η χώρα δεν μπορεί να περιμένει αλλαγές. Η αίτηση φαίνεται να είναι κυρίως μια προεκλογική κίνηση του ακροδεξιού Γκερτ Βίλντερς, καθώς παράλληλα η υπουργός της Χάγης δεσμεύεται για την εφαρμογή του νέου συμφώνου.

Η νέα Κομισιόν, υπό την καθοδήγηση του Μάγκνους Μπρούνερ, θα προσπαθήσει να αναπτύξει μια στρατηγική για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, έχοντας υπόψη ότι η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί λόγω συνεχιζόμενων κρίσεων, πολέμων και κλιματικής αλλαγής. Ο Βρούνερ, που έχει γνώση των θεμάτων αυτών ως υπεύθυνος και για τη διαχείριση των ροών από τις γειτονικές χώρες, είναι μια ένδειξη ρεαλισμού της νέας Κομισιόν.

Το νέο σύμφωνο αναμένεται να λειτουργήσει το 2026 και οι αποφάσεις που θα λαμβάνονται θα στηρίζονται σε ετήσιες εκθέσεις της Κομισιόν, οι οποίες θα περιλαμβάνουν εκτιμήσεις για τη “πίεση” της μετανάστευσης. Η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών θα κρίνεται σε ετήσια βάση, με τις χώρες να καλούνται είτε να δεχθούν πρόσφυγες είτε να προσφέρουν χρηματικές ενισχύσεις.

Η σύγκρουση γύρω από τη διαχείριση της μετανάστευσης δεν περιορίζεται μόνο στις πολιτικές επιδιώξεις, αλλά αντανακλά και στις κοινωνικές ανησυχίες για την άνοδο της ακροδεξιάς εντός των κρατών. Τα μέτρα που προγραμματίζουν Γερμανία και Ολλανδία ενδεχομένως να είναι εμπνευσμένα από τη Δανία, η οποία το 2016 είχε θεσπίσει έναν νόμο που περιλάμβανε την κατάσχεση ατομικών ειδών από πρόσφυγες.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει πλέον την πρόκληση να αποδείξει τη συνοχή και την αλληλεγγύη της, ενώ παράλληλα προσπαθεί να διαχειριστεί τη συνεχιζόμενη πίεση από το μεταναστευτικό φαινόμενο, χωρίς να υπάρχει καμία άμεση λύση στον ορίζοντα. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί ανησυχίες για το μέλλον της Ε.Ε. και τονίζει την ανάγκη για συντονισμένες δράσεις.

Πηγή: kathimerini.gr