Η Χεζμπολάχ σε κρίση μετά την εξουδετέρωση των ηγετών της
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ επισκέφθηκε πρόσφατα τη Βόρεια Διοίκηση και δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ έχει καταστεί μια «ακέφαλη οργάνωση» μετά την εξουδετέρωση του Σαγιέντ Χασάν Νασράλα και του διάδοχού του. Αναφερόμενος στις συνέπειες αυτών των εξελίξεων, τόνισε πως κανείς δεν είναι σε θέση να λάβει αποφάσεις στην οργάνωση, γεγονός που ενδέχεται να αλλάξει την κατάσταση στην περιοχή. «Οι δράσεις μας γίνονται αντιληπτές σε όλη τη Μέση Ανατολή: όταν καθαρίσει ο καπνός στον Λίβανο, το Ιράν θα κατανοήσει πως έχασε τον πιο πολύτιμο σύμμαχό του, τη Χεζμπολάχ», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Νετανιάχου, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εξουδετερώσει πολλούς τρομοκράτες της Χεζμπολάχ, περιλαμβανομένου του Νασράλα καθώς και των περισσότερων υποψηφίων για τη διαδοχή του. Σημείωσε ωστόσο ότι οι σκοποί της Χεζμπολάχ υπήρξαν σημαντικά υποβαθμισμένοι, καθιστώντας την οργάνωση λιγότερο επικίνδυνη.

Αναφορικά με τον Χασίμ Σαφιεντίν, που θεωρείται πως είχε αναμενόταν να αναλάβει τη θέση του Νασράλα, πληροφορίες από πηγές ασφαλείας του Λιβάνου υποδεικνύουν ότι πιθανότατα έχει εξοντωθεί από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή τη στιγμή που η οργάνωση είχε χάσει επαφή μαζί του. Ο Σαφιεντίν διηύθυνε τη Χεζμπολάχ μαζί με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα Ναΐμ Κασέμ και θεωρούνταν ως ο επόμενος υποψήφιος για τη θέση του γενικού γραμματέα.

Το σημείο αυτό περιέχει και μια επισημάνση για τους διοικητές της Χεζμπολάχ, οι οποίοι συχνά είναι «σκιώδεις», με τον Σαφιεντίν να αναδύεται στην επιφάνεια αφού πολλοί τον τοποθέτησαν στη θέση του διαδόχου του Νασράλα. Ο Κασέμ δήλωσε ότι η ομάδα θα εκλέξει νέο γενικό γραμματέα και θα το ανακοινώσει μόλις αυτό διαπιστωθεί.

Πηγή: kathimerini.gr