Η αβεβαιότητα γύρω από τη ζωή του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ στην Γάζα
Ο ισραηλινός στρατός (IDF) έχει ελέγξει πληροφορίες στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με τη πιθανή θανάτωση του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, στη Λωρίδα της Γάζας. Οι φήμες αυτές προέρχονται από την απουσία πρόσφατων εμφανίσεων του Σινουάρ, ο οποίος ζει πιθανώς μέσα σε σήραγγες στην περιοχή. Σύμφωνα με τελευταίες δηλώσεις που αποδόθηκαν σε αυτόν, φαίνεται ότι δεν τις έχει υπογράψει ο ίδιος, αλλά κάποιος άλλος ηγέτης της Χαμάς.

Πολλές αναφορές από ισραηλινά ΜΜΕ, όπως ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας Kan και οι ιστότοποι Haaretz, Maariv και Walla, επικαλούνται πηγές από τις μυστικές υπηρεσίες του IDF, οι οποίες αναφέρουν ότι ο Σινουάρ μπορεί να έχει σκοτωθεί σε επιδρομές του στρατού στη Γάζα. Ωστόσο, τονίζουν ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να επιβεβαιώσουν αυτές τις πληροφορίες. Αντιθέτως, η Shin Bet (Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών) πιστεύει ότι είναι ζωντανός.

Αξιωματούχοι ασφαλείας, που έχουν μιλήσει σε μέσα ενημέρωσης, τόνισαν ότι ο ισχυρισμός του θανάτου του Σινουάρ είναι επί του παρόντος απλώς εικασία χωρίς ουσιαστική βάση. Πηγές της Haaretz ανέφεραν ότι το Ισραήλ έχει εκτελέσει βομβαρδισμούς σε σήραγγες όπου ύποπτα πιστευόταν ότι κρυβόταν ο Σινουάρ, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι πράγματι χτυπήθηκε.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Channel 12, ο ισραηλινός στρατός έχει μεταφέρει πολλά πτώματα από τη Γάζα στο Ισραήλ για να υποβληθούν σε τεστ DNA, αλλά δεν βρέθηκε κανένα που να ανήκει στον Σινουάρ. Εν τω μεταξύ, αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών δήλωσαν ότι πρόσφατα μηνύματα που φέρονται να έχουν σταλεί από τον Σινουάρ μπορεί να μην είναι δικά του, αλλά να έχουν γραφτεί από άλλον αξιωματούχο της Χαμάς. Αυτά τα μηνύματα περιλάμβαναν συγχαρητήρια προς τον Πρόεδρο της Αλγερίας, Αμπντελματζίντ Τεμπούνε, για την εκλογική του νίκη, καθώς και προς τους Χούθι, μετά από επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Ισραήλ.

Ο Γιαχία Σινουάρ και ο αδελφός του Μοχάμεντ έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των ισραηλινών δυνάμεων για πολλά χρόνια, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει να τους εξαλείψουν.

Πηγή: kathimerini.gr