Η Αμερικανική Δυσπιστία προς το Ισραήλ και οι Επιπτώσεις στη Μέση Ανατολή
Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν αμφιβολίες σχετικά με την αξιοπιστία των πληροφοριών που παρέχει το Ισραήλ αναφορικά με τα στρατιωτικά και διπλωματικά του σχέδια στη Μέση Ανατολή. Σε δήλωσή τους στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, ένας αξιωματούχος ανέφερε: «Η εμπιστοσύνη μας στους Ισραηλινούς είναι πολύ χαμηλή αυτή τη στιγμή και για σοβαρούς λόγους».

Οι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, ανέφερε στον υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων του Ισραήλ, Ρον Ντέρμερ, ότι οι ΗΠΑ αναμένουν «σαφήνεια και διαφάνεια» για τις δηλώσεις του Ισραήλ σχετικά με μια πιθανή στρατιωτική επίθεση στο Ιράν. Αναφέρθηκε μάλιστα ότι οποιαδήποτε επίθεση του Ισραήλ θα επηρεάσει και τις αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι η πρόθεση της Ουάσινγκτον να μην συμμετάσχει απαραίτητα σε έναν συνασπισμό για την υπεράσπιση του Ισραήλ σε περίπτωση μιας μελλοντικής επίθεσης από το Ιράν μπορεί να είναι μια κενή απειλή. Είναι επίσης πιθανό ότι οι ΗΠΑ τελικά θα ενισχύσουν τη βοήθειά τους προς το Ισραήλ.

Οι ανησυχίες εντείνονται και σχετικά με την τελευταία στρατιωτική επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη βόρεια Γάζα. Παρά τις δηλώσεις του Ισραήλ προς την Ουάσινγκτον σχετικά με τις εντολές απομάκρυνσης των αμάχων, αμερικανικές πηγές τόνισαν ότι «μας λένε αυτό που θέλουμε να ακούσουμε – το πρόβλημα είναι δεν τους εμπιστευόμαστε».

Η Wall Street Journal είχε αναδείξει την εικόνα μιας αμερικανικής κυβέρνησης που μοιάζει ολοένα και περισσότερο θεατή στις εξελίξεις της Μέσης Ανατολής, με περιορισμένες πληροφορίες για τις κινήσεις του Ισραήλ. Ο διευθυντής προγραμμάτων Μέσης Ανατολής στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, Τζον Άλτερμαν, υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζονται από την ισραηλινή ηγεσία είτε ως γκρινιάρης είτε ως κάποιος που κάθεται στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και δεν κατανοεί τις τρέχουσες απαιτήσεις.

Πηγή: kathimerini.gr