Η ακραία απληστία της Novo Nordisk και οι επιπτώσεις για τους Αμερικανούς καταναλωτές
Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς έχει επιτεθεί στη Novo Nordisk, τη δανέζικη φαρμακοβιομηχανία που παράγει τα φάρμακα Ozempic και Wegovy, κατηγορώντας την ότι εκμεταλλεύεται τους Αμερικανούς καταναλωτές μέσω των τιμών των προϊόντων της. Ο Σάντερς, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Εκπαίδευσης, Εργασίας και Συντάξεων της Γερουσίας, προγραμματίζει να θέσει ερωτήσεις στον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Λαρς Φρούεργκαρντ Γιόργκενσεν.

Ο Γιόργκενσεν αναμένεται να εμφανιστεί την Τρίτη μπροστά στην Επιτροπή, όπου θα κληθεί να απαντήσει στα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν τις τιμές των φαρμάκων. Σύμφωνα με τον Σάντερς, η τιμή των Ozempic και Wegovy είναι έως 15 φορές υψηλότερη στις Ηνωμένες Πολιτείες σε σύγκριση με ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που θέτει σε κίνδυνο την οικονομική κατάσταση των καταναλωτών καθώς και τη βιωσιμότητα του Medicare.

«Κανείς δεν αμφισβητεί το δικαίωμά τους να έχουν κέρδος, αλλά αυτό που αμφισβητούμε είναι την υπερβολική απληστία», δήλωσε ο Σάντερς, τονίζοντας ότι οι υπερβολικές τιμές των φαρμάκων ενδέχεται να οδηγήσουν σε σοβαρές οικονομικές συνέπειες. Η διοίκηση Μπάιντεν έχει ήδη επιβάλει πλαφόν στις τιμές ορισμένων φαρμάκων και συνεχίζει τους ελέγχους για τις τιμές.

Πηγή: kathimerini.gr