Ευρωπαϊκή Ένωση Αντιμέτωπη με την Κλιμάκωση Επιθέσεων Στο Λίβανο και Αντιδράσεις για το Ιράν
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει τη σοβαρή ανησυχία της για την πρόσφατη κλιμάκωση των ισραηλινών επιθέσεων προς τα μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ (UNFIL) στον Λίβανο. Σε δήλωσή του χθες το βράδυ, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, ανέφερε ότι «η Ε.Ε. καταδικάζει όλες τις επιθέσεις των αποστολών των Ηνωμένων Εθνών» και επεσήμανε την ανάγκη για σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από όλα τα μέρη.

Την Παρασκευή, κοινή ανακοίνωση από Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία χαρακτήρισε «αδικαιολόγητα» τα ισραηλινά χτυπήματα, κατηγορώντας το Ισραήλ για παραβίαση της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (1701) και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε αναμένεται να βιώσουν σοβαρές συζητήσεις σχετικά με την κατάσταση αυτή, καθώς τουλάχιστον 16 κράτη μέλη συμμετέχουν ενεργά στην αποστολή του ΟΗΕ. Υπάρχει έντονη ανησυχία για τον κίνδυνο θανάτου Ευρωπαίων στρατιωτών, γεγονός που θα θέσουν οι υπουργοί από τις χώρες αυτές κατά τη συνεδρίαση.

Η ανακοίνωση του Ζοζέπ Μπορέλ υπογράμμισε ότι τα στρατεύματα της UNIFIL εργάζονται σε δύσκολες συνθήκες για την προάσπιση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. Επιπλέον, εμφανίστηκε ανησυχία για την εκτόξευση ρουκετών από τη Χεζμπολάχ προς το Ισραήλ, καθώς και για τις ισραηλινές επιθέσεις σε πυκνοκατοικημένες περιοχές του Λιβάνου, που προκαλούν σοβαρούς κινδύνους για τους αμάχους και εκτοπισμούς.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. αναμένεται επίσης να ανακοινώσουν κυρώσεις κατά του Ιράν για την προμήθεια πυραύλων στη Ρωσία. Η λίστα θα περιλαμβάνει 14 άτομα και οντότητες ο σχετικές με αυτή τη δραστηριότητα, ύστερα από παραδοχή του Ιρανικού Υπουργού Εξωτερικών περί αποστολής πυραύλων στη Ρωσία.

Επιπροσθέτως, οι υπουργοί θα ασχοληθούν με την αύξηση της στρατιωτικής ενίσχυσης προς την Ουκρανία, αν και παραμένει σε ισχύ το βέτο της Ουγγαρίας αναφορικά με τις παραδόσεις όπλων. Διπλωμάτες από τα 27 κράτη μέλη έχουν αρχίσει συζητήσεις για πιθανές εναλλακτικές λύσεις που μπορεί να επιτρέψουν την αποφυγή του βέτο.

Η σημερινή ημερίδα περιλαμβάνει ακόμα και την επανεκκίνηση των σχέσεων Ε.Ε – Ηνωμένου Βασιλείου, με την παρούσα κατάσταση να είναι η πρώτη συμμετοχή του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών μετά το Brexit. Οι 27 θεωρούν αυτή τη συμμετοχή σημαντική για τη μελλοντική συνεργασία στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και της ασφάλειας.

Πηγή: kathimerini.gr