Επικίνδυνες μέρες για το Ισραήλ καθώς κλιμακώνεται η σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Μπενιαμίν Νετανιάχου, προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι η χώρα αντιμετωπίζει «περίπλοκες ημέρες» καθώς εντείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο. Σε μήνυμά του μετά από στρατιωτική αξιολόγηση στο Τελ Αβίβ, δήλωσε: «Υποσχέθηκα ότι θα αλλάξουμε την ισορροπία ασφαλείας, την ισορροπία δυνάμεων στον Βορρά. Αυτό ακριβώς κάνουμε».

Η κατάσταση είναι κρίσιμη, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει εκτεταμένες αεροπορικές επιθέσεις σε εκατοντάδες στόχους της Χεζμπολάχ, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 182 νεκρούς και 727 τραυματίες, περιλαμβάνοντας γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

Στο πλαίσιο αυτής της κλιμάκωσης, ο ισραηλινός στρατός έχει εκδώσει προειδοποιήσεις στους πολίτες να εκκενώσουν περιοχές όπου, όπως αναφέρεται, η Χεζμπολάχ αποθηκεύει όπλα. Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χάγκαρι, ζήτησε από τους κατοίκους να απομακρυνθούν άμεσα από την κοιλάδα Μπεκάα, καθώς οι αεροπορικές επιθέσεις πρόκειται να στοχεύσουν στρατηγικές θέσεις της Χεζμπολάχ, όπου σύμφωνα με τις ισραηλινές δυνάμεις, φυλάσσονται κρυμμένα όπλα.

«Οι εικόνες που βλέπουμε τώρα από τον νότιο Λίβανο δείχνουν δευτερογενείς εκρήξεις όπλων της Χεζμπολάχ, τα οποία εκρήγνυνται μέσα σε σπίτια. Σε κάθε σπίτι στο οποίο επιτιθέμεθα υπάρχουν όπλα. Ρουκέτες, πύραυλοι και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που προορίζονταν να πλήξουν Ισραηλινούς πολίτες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χάγκαρι.

Η εκστρατεία αυτή συμβαίνει εν μέσω κλιμάκωσης των διασυνοριακών συγκρούσεων, όπου η Χεζμπολάχ εκτοξεύει ρουκέτες προς το Ισραήλ για να υποστηρίξει τη Χαμάς, η οποία είναι σε έντονη σύγκρουση με το Ισραήλ στη Γάζα.

Πηγή: kathimerini.gr