Επανεξέταση του Νομικού Πλαισίου για τις Επιστροφές Παράτυπων Μεταναστών στην Ενωμένη Ευρώπη
Δεκαεπτά χώρες της ζώνης Σένγκεν προχωρούν σε πρωτοβουλία για την αναθεώρηση του νομικού πλαισίου που σχετίζεται με τις επιστροφές όσων δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με το φόντο του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. την προσεχή Πέμπτη στο Λουξεμβούργο και της Συνόδου Κορυφής που είναι προγραμματισμένη για τις 17 και 18 Οκτωβρίου, το θέμα των παράτυπων μεταναστών θα απασχολήσει έντονα τις ατζέντες των ηγετών.

Το έγγραφο συζήτησης, γνωστό ως «non-Paper», έχει ετοιμαστεί από την Ολλανδία και την Αυστρία και έχει τη στήριξη μιας σειράς ευρωπαϊκών κρατών, όπως η Ελλάδα, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Δανία, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Κροατία, η Λιθουανία, καθώς και η Ελβετία, η Νορβηγία και το Λιχτενστάιν.

Οι προτάσεις των 17 χωρών περιλαμβάνουν τη δημιουργία μιας «νέας νομικής βάσης» που θα καθορίζει με σαφήνεια τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα που ισχύουν για τους υπηκόους τρίτων κρατών υπό απόφαση επιστροφής. Επίσης, η νέα αυτή νομική βάση θα πρέπει να αντέχει στις σύγχρονες προκλήσεις και να αντανακλά τις ανάγκες των κρατών-μελών, δίνοντας έμφαση στην ευελιξία που απαιτείται για την εξασφάλιση αποτελεσματικών επιστροφών. Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζεται η περαιτέρω ψηφιοποίηση και η απλοποίηση των διαδικασιών.

Πηγή: kathimerini.gr