Επανέναρξη Διαλόγου Μεταξύ Σερβίας Και Ρωσίας Με Τηλεφωνική Συνομιλία Βούτσιτς Πούτιν
Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, πραγματοποίησε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, για πρώτη φορά έπειτα από 2,5 χρόνια. Σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Βούτσιτς ευχαρίστησε τον Πούτιν για τη διαβεβαίωση ότι η Ρωσία θα προμηθεύσει επαρκείς ποσότητες αερίου στη Σερβία κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Η συνομιλία αυτή έλαβε χώρα παρά το γεγονός ότι η Σερβία, αν και είναι υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε., αποφάσισε να μην επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Μάλιστα, η Σερβία έχει καταδικάσει την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, αν και οι διμερείς συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών έχουν περιοριστεί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την κατάσταση των διμερών σχέσεων, οι οποίες στηρίζονται σε «κοινά σημεία, πνευματικά, πολιτισμικά και ιστορικά». Επιπλέον, η κατάσταση στην Ουκρανία συζητήθηκε, με τον Πούτιν να εκφράζει την εκτίμησή του για την πορεία της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.

Η τηλεφωνική επικοινωνία έλαβε χώρα εν μέσω προσδοκιών για μια επίσημη απάντηση από τον Βούτσιτς σχετικά με τη συμμετοχή του στη Σύνοδο των BRICS, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Καζάν από 22 έως 24 Οκτωβρίου. Η επίσημη αφορμή της συνομιλίας ήταν ο εορτασμός της 80ης επετείου της απελευθέρωσης του Βελιγραδίου από τη γερμανική κατοχή.

Πηγή: kathimerini.gr