Ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια ισχυρή και δημοκρατική μέλλον
Εκτενή συνέντευξη στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδας (ΟΚΕ) παραχώρησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Στην αποκλειστική αυτή συζήτηση με την υπεύθυνη διεθνών και δημοσίων σχέσεων της ΟΚΕ, δρ. Μάρθα Θεοδώρου, ο Μισέλ περιγράφει τις στρατηγικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2024-2029.

«Οι πολίτες περιμένουν πολλά από την ΕΕ και τους ηγέτες της. Πρέπει επομένως να ανταποκριθούμε στις πιο πιεστικές προκλήσεις: ασφάλεια, ειρήνη, βελτίωση των συνθηκών ζωής, οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή», δήλωσε ο Μισέλ. Αναφέρεται στις κρίσεις που έχει αντιμετωπίσει η Ε.Ε., όπως η πανδημία, η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. «Ενεργήσαμε με ενότητα και αλληλεγγύη», πρόσθεσε, «και πετύχαμε αποτελέσματα, παραμένοντας πιστοί στις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές».

Αναφορικά με τη στρατηγική για την ευρωπαϊκή κυριαρχία, ο Μισέλ επεσήμανε ότι «πρέπει να έχουμε περισσότερη επιρροή, περισσότερη ανθεκτικότητα και λιγότερη εξάρτηση». Τόνισε ότι η αύξηση της επιρροής της Ε.Ε. θα συμβάλει στην ενίσχυση του ρόλου της ως ενός από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους συνασπισμούς, εξηγώντας ότι η διεύρυνση αποτελεί σημαντικό στοιχείο της στρατηγικής αυτής.

Μίλησε επίσης για τους στόχους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι οποίοι συμπεριλαμβάνουν «μια ισχυρή και ασφαλή Ευρώπη», «μια ευημερούσα και ανταγωνιστική Ευρώπη» και «μια ελεύθερη και δημοκρατική Ευρώπη». Η ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς και η ψηφιακή και πράσινη μετάβαση αναφέρονται ως κρίσιμες πτυχές για την επίτευξη αυτών των στόχων.

«Πρέπει να επενδύσουμε σε στρατηγικούς τομείς για να απελευθερώσουμε το δυναμικό της ενιαίας αγοράς», επισήμανε ο Μισέλ. «Η ολοκλήρωση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών είναι προτεραιότητα για εμάς, καθώς κάθε χρόνο 300 δισεκατομμύρια ευρώ ευρωπαϊκών αποταμιεύσεων διοχετεύονται εκτός Ε.Ε.». Η ανάγκη για ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της Ε.Ε. τονίστηκε επίσης, υπογραμμίζοντας τη σημασία του κράτους δικαίου και των αξιών της Ευρώπης.

Η συζήτηση διαφωτίζει την κατεύθυνση που επιθυμεί να ακολουθήσει η Ε.Ε. για να καταστεί πιο ανταγωνιστική και ισχυρή στον σημερινό γεωπολιτικό κόσμο.

Πηγή: kathimerini.gr