Συγκεκριμένα, η συμφωνία περιλαμβάνει τρία κύρια επιτεύγματα: την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων, καθώς και τη δέσμευση για μια αποτελεσματική πολυμέρεια. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεργαστούν σε έξι τομείς: εμπόριο, επενδύσεις, διασυνδεσιμότητα (τηλεπικοινωνίες, ψηφιακές τεχνολογίες), ενέργεια, καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και ανθρωπιστικές δράσεις.
Ένα από τα κομβικά σημεία της κοινής δήλωσης αφορά την ενίσχυση της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα. Τονίζεται η στρατηγική σημασία της συνεργασίας για τη δημιουργία σταθερών και βιώσιμων ενεργειακών αγορών, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας προμηθειών και τη μείωση της μεταβλητότητας. Παράλληλα, επισημαίνεται η επείγουσα ανάγκη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Τις τελευταίες ημέρες, οι δύο πλευρές είχαν εκτενείς συζητήσεις σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Επέμειναν στον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, αναγνωρίζοντας τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Επιπλέον, τονίστηκε η ανάγκη για εκεχειρία στη Γάζα και τον Λίβανο, υπογραμμίζοντας τη σημασία του διεθνούς δικαίου.
Οι διπλωμάτες τόνισαν ότι παρά τις προόδους στη συνεργασία, υπάρχουν ακόμα διαφοροποιήσεις στάσεων σε ορισμένα ζητήματα, όπως οι περιορισμοί στις εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η μόνη πολιτική λύση για την επίτευξη της ειρήνης στη Μέση Ανατολή θα πρέπει να βασίζεται στη λύση των δύο κρατών.
Πηγή: kathimerini.gr