Ελπίδα και Αντίσταση στην Ομιλία του Τζο Μπάιντεν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
Στην τελευταία του ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Τζο Μπάιντεν, 81 ετών, αναφέρθηκε στις παγκόσμιες προκλήσεις, καλώντας τους πολίτες να μην ενδίδουν στην απόγνωση που προκύπτει από τους συνεχιζόμενους πολέμους. Υπογράμμισε την ανάγκη για ελπίδα και πρόοδο, θυμίζοντας ότι πριν από πέντε δεκαετίες, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, παρά τους πολέμους τους, κατάφεραν να επιτύχουν μια ιστορική ειρηνική συμφωνία. «Τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα. Δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε αυτό», δήλωσε, αρνούμενος την απελπισία που μπορεί να νοιώθουν πολλοί.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στους πολέμους στην Ουκρανία, στη Γάζα και στο Σουδάν, τονίζοντας την ανάγκη να βρουν οι ηγέτες δημιουργικές λύσεις. Ζήτησε από το Ισραήλ και τη Χαμάς να συμφωνήσουν σε μια κατάπαυση του πυρός και να απελευθερώσουν τους ομήρους. «Ο κόσμος δεν πρέπει να πτοείται από τη φρίκη της 7ης Οκτωβρίου. Οποιαδήποτε χώρα θα πρέπει να έχει την ευθύνη να διασφαλίσει ότι τέτοιες επιθέσεις δεν θα ξανασυμβούν», ανέφερε, αναφερόμενος στις επιθέσεις που σκότωσαν περισσότερους από 1.200 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 46 Αμερικανών.

Επιπλέον, ο Μπάιντεν μίλησε για τα δεινά των Παλαιστινίων στη Λωρίδα Γάζα, λέγοντας ότι και αυτοί ζουν μια κόλαση, δεδομένων των εκτοπίσεων και της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουν. «Δεν ζήτησαν αυτόν τον πόλεμο που ξεκίνησε η Χαμάς», σημείωσε.

Αναφερόμενος στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αποτύχει στους στόχους του. «Ο πόλεμος του Πούτιν δεν πέτυχε τον κύριο στόχο του. Η Ουκρανία είναι ακόμα ελεύθερη και το ΝΑΤΟ είναι πιο ενωμένο από ποτέ», δήλωσε, προτρέποντας τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών να συνεχίσουν να υποστηρίζουν το Κίεβο.

Πηγή: kathimerini.gr